Floskler du kan få höra på ditt lönesamtal, och eventuella svar du kan ge!

Klicka här för att få upp floskel-bingobrickan!

”Du är jätteduktig, men jag har inte mer pengar”. – Kul att höra att mitt arbete uppskattas, dock skulle jag uppskatta än mer om detta även syntes i lönekuvertet.
”Min egen lön höjs inte heller så mycket”. – Jag trodde att detta samtal skulle handla om min löneutveckling. På vilket sätt har din lön med detta samtal att göra?

”Du fick ju så mycket förra året”. – Tack för det, men nu förstår jag inte? på vilket vis har jag misskött mitt arbete detta år?

”Du har ju inte arbetat här så länge”. – Hur tänkte du då när du anställde mig? är jag inte en person som du vill satsa på? Det borde ligga i ditt intresse att satsa på nyanställda om du vill få verksamheten att fungera på lång sikt.

”Om man tittar på genomsnittslönen ligger du högt”. – Det intresserar inte mig så mycket då vi jag ska bli bedömd individuellt.

”Jag måste satsa på några få så du får stå tillbaka i år”. – Vad har dessa personer utfört som inte jag har gjort? Är du på något vis missnöjd med mitt arbete?

”På andra kliniker har man inte så mycket som vi har här”. – Det är inte jag så intresserad av. Jag är intresserad av min lön och min löneutveckling, men jag ska absolut ringa till Vårdförbundet och kolla löneläget.

”Jämfört med andra ligger du bra till”. – Jämfört med andra tjänar jag på tok för lite för min utbildning och kompetens, att andra sjuksköterskor har haft en dålig löneutveckling i många år tycker jag är ointressant i sammanhanget.

”Alla är ju så kompetenta och duktiga”. – Det är ju roligt att ha kompetenta kollegor, då borde våra löner rimligtvis vara mycket höga då vi har individuell lönesättning, kompetens ska ge bra betalt. Så som våra löner ser ut kan man ju tro att vi inte kan någonting.

”Jag har delat in er i två grupper och du tillhör de som får mest”. – Intressant vilka är med i denna grupp? Och hur resonerade du när du delade upp oss? Dock vill inte jag bli jämförd med andra och smicker biter inte på mig i ett lönesamtal. Jag vill bli individuellt bedömd.

”Vi måste höja dem som fått låga ingångslöner”. – Det känns märkligt att ert beslut om att ge mina kollegor låga löner ska påverka min löneutveckling. Hur tänkte ni då? Planerar ni inte? Och vad för arbete har dessa personer gjort som inte jag har?

”Nästa år kanske jag kan satsa på dig”. – På så lösa löften känner jag mig inte uppskattad, nästa år kanske jag inte arbetar här. Jag vill arbeta på en arbetsplats där det satsas på mig, och där uppskattningen av mitt hårda arbete syns i lönekuvertet.

”Jag är ju alldeles ny som chef och känner inte alla”. – På vilket sätt är detta mitt problem? Är det inte ditt ansvar att då ta reda på hur jag skött mitt arbete. Vilken märklig sak att säga?!

”Tycker du att jag ska ta från andra och ge till dig?” – Nej jag tycker att du ska sköta ditt jobb, och inte använda förlegade härskartekniker för att få mig att känna skuld. Ska detta samtal ske på denna nivå vill jag boka en ny tid och ha en facklig representant med mig på mötet.

”Jag skulle gärna vilja ge dig mer men HR (personalavdelningen) säger nej”. – Vad har de med min lön att göra? Jag är anställd här av dig inte på HR-avdelningen och det är du som sätter och är ansvarig för min lön.

 

Några egna exempel…

Du får se ansvarsuppgifterna som meriterande och roliga, tyvärr kan jag inte ge mer i lön på grund av dessa.” Jag ska absolut få mer i lön då jag hjälper till att driva verksamheten framåt! Vill du som chef inte ha någon lönehöjning? Du kanske ser ditt jobb som meriterande och roligt. Då behöver du därmed inte någon lönehöjning själv?

”När du går på kurser och läser på universitetet så är det andra som får jobba i ditt ställe. Tänk på de som alltid är kvar och jobbar.” Att gå på kurser eller inte är frivilligt. Men jag anser att det är flera som läser/går på kurser av mina kollegor. Ibland är jag kvar på jobbet och ibland går jag på kurser. Det kallas att ge och ta. Min kompetens ökar vilket är positivt för verksamheten då vården utvecklas

  (publicerades i vårdfokus år 2012)

Angelina Stridh

Leg. Röntgensjuksköterska

Styrelseledamot avdelning Örebro

 

 


Kommentarer

 1. Som chef har man bara en viss pott att fördela hur gärna man än vill höja mer.
  När vi var färdiga med lönesättningen nyligen gick HR in och drog bort 50:- per person för att fördela på andra grupper. Så visst går HR in och bestämmer!
  EC Eva

 2. Som medlem i vårdförbundet OCH chef sedan många år tycker jag det är tråkigt när denna typ av ”floskel” listor dyker upp från fackligt håll in för lönerevisionen. Vi som är lönesättande chefer undrar OCKSÅ hur man ska kunna ge rättvisa lönlyft när de framförhandlade utrymmena är så små att man skäms. För en saklig diskussion, istället så att även vi chefer som är medlemmar i VF känner att vi tas på allvar.

  1. Mycket bra skrivet, håller med fullständigt!
   Eva, chef och medlem i vårdförbundet.

 3. Hej
  Att ändra löneprocessen där mandatet att sätta löner delvisst försvunnit (HR är såvitt jag vet inte lönesättande chef – vilket man kan tro i landstingets organisation) från våra chefer.
  Vet inte om jag är ute och cyklar när jag tänker en mera dynamisk löneprocess där medarbetarsamtal hålls i början på hösten för att sedan utvärderas i lönesamtal under våren (ex. jan/feb). // KOMMENTAR: hur många andra yrken är en process där den anställde går in till chefen för att sedan bedömas med poäng och senare få veta lönen på hösten. Det pratas ju aldrig lönesiffror under lönesamtalet. Personer i manliga branscher skulle aldrig acceptera något sådant! //.
  Jag tror att vi skall börja prata siffror under lönesamtalet (där den anställda och chefen får diskuttera fram en summa) i jan/feb för att chefen skall kunna ha ett underlag att äska innan pengar skall fördelas ut i verksamheten. Denna summa som ”förhandlas” fram under lönesamtalen ger ett underlag att kräva lönemedel för att justera snedsittsar, kompetenshöjande medarbetare, osv.
  Detta är en process som kommer ta ett tag att förändra, men låt hjälpas åt tillsammans att förändra möjligheten till en individuell lönesättning – där våra chefer inte är bakbundna av HR eller av icke-”potten”.
  Med vänlig hälsning
  Den manliga systern från Norrland

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!