Massuppsägningarna, stridsåtgärderna och Vårdförbundet.

På många håll haglar just nu nyheter om att sjuksköterskor och barnmorskor säger upp sig på löpande band. På vissa håll har det liknat massuppsägningar där flertalet av de anställda på vissa enheter valt att gå ihop och säga upp sig samtidigt.

Vårdförbundet är bunden till ett avtal som heter KHA 94. Enligt det avtalet får stridsåtgärder inte vidtagas utan att åtgärden blivit beslutad om i behörig ordning.

Massuppsägningar är inte en sådan åtgärd. Därför kan vi på Vårdförbundet inte ställa oss bakom de som väljer att gå tillsammans och gemensamt säga upp sig. Det vore att bryta gällande avtal.

Vårdförbundet kan däremot sympatisera med enskilda personer som, på ett individuellt plan, anser sig inte orka med sin arbetssituation och därigenom själva välja att söka nya arbeten och byta arbetsplats.

Vårdförbundet kan också se stora samband mellan de massuppsägningar som nu sker och den dåliga arbetsmiljön, höga arbetsbelastningen och bristen på utvecklandet av villkoren för våra medlemmar.

Anställda vill stanna på arbetsplatser där det erbjuds goda arbetsförhållanden, schyssta villkor och där möjligheten till utveckling och inflytande är stora.

Anställda vill inte stanna på arbetsplatser där situationen ser ut precis tvärt om.

Så, Vårdförbundet kan inte stödja massuppsägningar. Vi tycker istället att den ohållbara situationen som råder på många arbetsplatser behöver förbättras i dialog mellan arbetsgivare och arbetstagare.
IMG_20140911_100832Avtalet KHA 94

Artiklar med temat på massuppsägningar:

Barnmorskorna har fått ett erbjudande från arbetsgivaren

Massuppsägningar på BB i Helsinborg

Allt fler sköterskor på Akademisa säger upp sig

Massuppsägningar som vårdarbetarkamp

 

 

Marcus Folkö Müntzing

Legitimerad sjuksköterska

Styrelseledamot Vårdförbundet avd Örebro


Kommentarer

 1. Bra info!

  OBS! Bilden ser lite, hmmm, latjo ut 🙂 Vad har personen till vänster i sin vänstra hand 🙂

  Lotta

  1. Tanken var bra info Men bilden har väckt lite reaktioner vilket inte var planerat. Kul att du läser bloggen!

 2. Min fråga till vårdförbundet är: Vad gör ni för att förbättra arbetsvillkoren och lönerna? Tror ni att sjuksköterskorna som sagt upp sig har inte pratat med arbetsgivaren? Tror ni inte att de har flaggat för det här och bett om bättre villkor?
  Vad har man facket till om facket hänvisar sina medlemmar att prata med arbetsgivaren direkt?
  Mvh
  Erika Sandberg
  Specialist sjuksköterska barn och ungdom
  Förtroendevald

  1. Hej Erika! Vårdförbundet som organisation arbetar hela tiden ( på olika sätt i olika forum) med de frågorna. Det handlar om alltifrån olika möten, att påverka beslutsfattare och att diskutera och teckna avtal. Det kan vara enskilda medlemmar som pratar med sin chef,förtroendevalda som representerar en arbetsgrupp i samverkan eller någon som har annat förtroendeuppdrag. Det känns svårt att spekulera i vad alla som sagt upp sig gjort innan en uppsägning – då det är den enskilda personers beslut. Jag hoppas att de pratat med arbetsgivaren och arbetat för bättre villkor. För det är vi medlemmar som ÄR Vårdförbundet. Det är alla tillsammans som kan skapa skillnad.

 3. VEM har gjort den här bilden!! Är det ingen som ser hur den set ut innan ni använder den?!?! Pinsamt!

  1. Hej Karin! Tanken var inte att bilden skulle uppröra. Jag hoppas att du gillade innehållet i bloggen 🙂

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!