En fortsatt överfull bägare

Hösten 2016 anställs nyexaminerade anestesisjuksköterskor på USÖ med lön mellan 30 200 och 30 500 kronor. De anestesisjuksköterskor som gick ut 2015 tjänar idag, efter årets lönepåslag, från 29 700 kronor. När hösten 2016 kommer är klass 2015 färdiginskolade och börjar gå jourer, alltså samma tid som de nya anestesisjuksköterskorna kommer till ANIVA på USÖ, men dem tjänar 500-800kronor mer. Det är varken rimligt eller begripligt.

 

AnesthesiaÅrgång 2014 års anestesisjuksköterskor arbetar idag jourtid, har beredskaper och åker på ambulanstransporter med riktigt sjuka patienter som kräver intubationsberedskap. De bär traumasökaren och sökaren för akuta kejsarsnitt. De lär upp och utbildar sina nya kollogor utöver det stora ansvar de bär. Trots det tjänar även de mindre än de nyexaminerade som kommer till hösten 2016. Deras lön är 30 157 kronor. Med dessa siffror växer irritationen.

Uppskattning för det arbete vi utför, betalning för det ansvar vi har och bär varje dag med varje patient, existerar inte. Enligt siffrorna är vi värda mindre än de nyexaminerade.

Låt oss fortsätta resan av underbetalda erfarna anestesisjuksköterskor. 30 500 kronor för 3 års erfarenhet som anestesisjuksköterska och 30 750 kronor för 5 års erfarenhet som specialist inom anestesi. Efter 5 års erfarenhet har anestesisjuksköterskor överträffat de nyexaminerades lön med 250 kronor. Med dessa löner kan man lätt se att lönespridning inom anestesin inte förekommer. Erfarenhet betalas inte. Med dagens allt sjukare patienter och det ökade trycket inom anestesin växer vårt ansvar. Den här obalansen med lönerna måste korrigeras. Att ligga under ingångslön är fruktansvärt nedvärderande. Förutom att ta hand om våra patienter och blivande anestesisjuksköterskor, tar vi även hand om våra blivande doktorer; AT-läkare och ST-läkare som skall läras upp inom anestesi.

För att förtydliga har vi gått en specialistutbildning på ett år på universitet, vi har studerat fyra år totalt. Ingen av oss har fått den här vidareutbildningen betald. Det är också viktigt att understryka att vi inte är utbytbara mot allmänsjuksköterskor. Vi kan göra deras jobb men de kan inte göra vårt.

 

Uppgivna anestesisjuksköterskor genom

Therese Dahlström & Christofer Gunhamre , leg sjuksköterskor med specialistutbildning inom anestesi.


Kommentarer

  1. Har jobbat som ANSSK i 3 år. Förra året hade jag en nyutexaminerad kollega som jag lärde upp och gick bredvid mig i 8 veckor. Hen var undantagen journatt under 1:a året och fick inte gå jour ( kväll + helg) de första 6 månaderna. Fick för 3 månader sen reda på att denna person har 2500 kr mer i lön än mig i månaden.. Samma ålder, liknande bakgrund.. Tro f…n man blir bitter!!

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!