woman-41891_1280Dagens ledare i länets största morgontidning handlar om bristen på sjuksköterskor (som så många andra ledare, krönikor, insändare och debatter). Rubriken handlar dock om något helt annat, nämligen sköterskor. Vad är detta ”sköterska” för något? Ett väsen som svävar runt bland media och skapar allmän förvirring? Är det en djurart? Ett verktyg? Eller en helig ande?

En ”sköterska” pysslar med någon form av ”omvårdande uppgift”. Eller kanske jobbar med något ”omvårdande”. Det är Wikipedias förklaring på ordet. Det finns ju en vedertagen yrkestitel som kallas ”skötare”, en personalkategori inom psykiatrin. Är ”sköterska” den ”kvinnliga varianten?

Några axplock där man svävande använt det odefinierade ordet:
Läkartidningen: 7 av 10 sköterskor slutar på Mälarsjukhusets kirurgavdelning (vet ni inte vad era kollegor kallas?)
Sydsvenskan: Sköterskor i uppror över hela Skåne – akutvården kan lamslås (här menar man specialistsjuksköterskor och barnmorskor)
DN: Sköterskor får betalt för att skjuta upp semester (så det omvårdande väsendet får lön också?)
SVD: Brist på sköterskor hotar barnsjukvården (för att någon behöver gulla med barnen?)
Kan hålla på i oändlighet med artiklar som innehåller ordet ”sköterska”…..

Det kanske inte verkar så viktigt. Att haka upp sig på en formulering eller en okunskap från media och andra påverkansorgan. Men faktum är att det är väldigt viktigt. Det är inte bara nedvärderande, utan faktiskt förskräckligt att man inte ser på en högskoleutbildad profession som något annat än ”någon som pysslar med något omvårdande”!

Vi som pysslar med omvårdnad, gullar med bebisar, leker runt på röntgen och duttar med rör på lab är livsviktiga för vården och samhället. Vi har skyddade yrkestitlar och förtjänar att bemötas med respekt.

Kanske läge att vi byter yrkestitlar? Vad sägs om legitimerad vårdtekniker, legitimerad reproduktionsingenjör, legitimerad strål- och magnetkonsult och legitimerad laboratoriegeneral? Är det verkligen manliga yrkestitlar som betecknar tekniskt kunnande som krävs för att kvinnligt dominerade yrken som arbetar med människors hälsa ska få respekt?

 

Åsa Mörner
Legitimerad vårdtekniker och legitimerad reproduktionsingenjör

Följ avdelning Örebro i sociala medier!