Dags att växla upp

Bild på boken Genusyrsel och normuppror

 

Vilken lång vinter, eller snarare ickevinter, klagar jag högljutt! Och det hjälper ju liksom föga…

Känns som februari aldrig vill ta slut. Men det finns sånt som lyser upp tillvaron.

En riktig ljusglimt nu i veckan är bokrean!

Oavsett om du botaniserar i bokhandeln eller beställer på nätet så finns det en hel del fynd att göra.

Och snart är det 8 mars!! Läge att ladda upp med litet kunskap kring jämställdhet och feminism.

Lite intellektuell stimulans i vårvintersörjan kan kännas uppfriskande, eller hur?

Det är viktigt att ha argument när det känns som om du kan gå i taket bara du börjar tänka på sakernas tillstånd, t ex att det kommer att ta ytterligare 63 år innan vi uppnår jämställda löner, bara en sån liten bagatell… kolla gärna mera på Sveriges Kvinnolobby.

Några klassiker värda en närmare bekantskap tycker jag dessa böcker är:

”Män förklarar saker för mig” av Rebecca Solnit. Författaren vill gjuta mod i alla, kvinnor och män, som tror på och kämpar för en förändring. Bort från det maktspel som innebär att män förklarar och kvinnor lyssnar. Har du deltagit i det spelet nån gång? Har du spelat klart?

Nästa bok finns tyvärr inte längre i handeln men på låna på bibblan, vet ja!  ”Backlash” av Susan Faludi (litet tungläst men med högsta tänkbara kultstatus, om hur framsteg för jämställdhet slås tillbaka allteftersom systemets behov varierar),

”Det enda könet ” av Katrine Kielos (på ett lättfattligt och roligt sätt beskriver Kielos hur ekonomi och kön hänger ihop) och ”Under det rosa täcket” av Nina Björk (om kön som social konstruktion)

Om du är mera hemfallen åt det rent skönlitterära så finns ju t ex ”Kvinnorummet” av Marilyn French, ”Bitterfittan” av Maria Sveland och ”Bror och syster ” av George Elliott som är min absoluta favvo.

Sist men inte minst, Vårdförbundets egen ”Genusyrsel och normuppror” – varför inte börja med den?
Beställ på www.vardforbundet.se/medlemsbutiken – gratis för dig som är medlem.

Vad feminism är?   I all enkelhet enl. Svenska Akademiens ordbok ”åskådning som hävdar o. rörelse som arbetar för kvinnans fulla (ekonomiska, sociala o. politiska) likställighet med mannen, kvinnoemancipation(en), kvinnorörelse(n).”

Hur svårt kan de va?

/Marianne Hiller
Förbundsstyrelseledamot
Förtroendevald avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!