Lucka nummer 19 - Jakten på den försvunna vikarien

Det var helgen innan jul och precis som alla andra år kom influensan likt ett brev på posten. Och precis som alla andra år blev ALLA förvånade. Och allra mest förvånade blev de som bestämmer. Hur kunde det här hända i år igen? IMG_0254 111

På avdelning ABC (avdelning för inneliggande patienter med blandade åkommor och åldrar) hade alla sjuksköterskor utom en fått influensa. De som bestämmer kliade sig i pannorna och sa: Vad gör vi nu? Sen tog de tag i problemet och kallade till ett akut ledningsgruppsmöte för att diskuterad sjuksköterskebristen.

De som bestämmer kom fram till att:

  • Om det funnits fler sjuksköterskor i tjänst så hade sjuksköterskorna naturligtvis fått byta arbetspass (för att täcka de tomma schemaraderna). Om sjuksköterskorna inte hade velat byta till fler helgpass så hade man beordrat dem. Men nu gick inte det. För det fanns inga sjuksköterskor i tjänst.
  • Om någon sjuksköterska varit på semester hade man kunnat dra in semestern. En bra och billig lösning eftersom det inte kostar de som bestämmer något. Men eftersom ingen sjuksköterska får semester beviljad på helgen så gick inte det heller. För det fanns ingen sjuksköterska att ringa in från semestern.
  • Om det funnits extra sjuksköterskor på avdelningen bredvid så hade man kunnat låna några sjuksköterskor. Sjuksköterskor har bred kompetens och kan jobba på alla arbetsplatser. Men det fanns inga sjuksköterskor på avdelningen bredvid heller.
  • Beredskap! De som bestämmer funderar på att införa beredskap! Men det går inte att införa beredskap när det bara finns en sjuksköterska i tjänst, så den idén fungerade inte heller.
  • De som bestämmer överväger att låta någon annan ersätta sjuksköterskorna. Naturligtvis bara som en nödlösning över helgen. Men eftersom sjuksköterskor har legitimation, så kan faktiskt inte vem som helst ersätta en sjuksköterska. Så det gick inte det heller.

Men var hittar man sjuksköterskor med så kort varsel?

Bemanningsföretag–vilken bra idé! Men när de som bestämmer ringer till bemanningsföretagen visare det sig att de inte har några sjuksköterskor att hyra ut.

De som bestämmer funderade på att annonsera efter sjuksköterskor (men inte heller det skulle lösa helgens akuta sjuksköterskebrist). Och att rekrytera från grannländerna skulle också ta för lång tid. Det var i den vevan en av de som bestämmer kom på den briljanta idén med vikarier. Till vikarier behöver man inte betala mer än vad som står i AB. Vikarier kan arbeta för timlön! Det är en BRA idé!

De som bestämmer upptäcker att man aldrig tagit in vikarierande sjuksköterskor på avdelning ABC. Där arbetar man alltid med minimibemanning och beviljar aldrig ledighetsansökningar, så det finns inga vikarier att ringa till. Men vid en närmare genomgång i avdelningens telefonlistor visar det sig att 10 sjuksköterskor slutat under året. De som bestämmer tar ett snabbt beslut om att ringa de 10 som slutat för att se var det tagit vägen, och höra om någon av dem vill vara vikarie. Sagt och gjort, de som bestämmer ringer sjuksköterskorna:

”Tio sjuksköterskor fick aldrig sluta klockan tio, en blev trött på beordrad övertid och så var de bara nio.
Nio sjuksköterskor ville natt bojkotta, en sa nej till treskift och plötsligt var de åtta.
Åtta sjuksköterskor gick på intervju, en fick annat jobb och hastigt blev de sju.
Sju sjuksköterskor fick aldrig använda sin flex, en tröttnade på det och med ens så var de sex.
Sex sjuksköterskor började längta hem, en flyttade tillbaka och plötsligt var de fem.
Fem sjuksköterskor jobbade sig yra, en ville ha ett liv och genast var de fyra.
Fyra sjuksköterskor om semester försökte be, en ledsnade på avslag och så var de endast tre.
Tre sjuksköterskor utan rast jobbade på, en fick blödande magsår och tvärt så blev de två.
Två sjuksköterskor sökte specialistutbildningen, en kom in och kvar fanns bara en.
En ensam sjuksköterska till Norge drar och därför finns på listan ingen sjuksköterska att ringa kvar.”

Och vad jag vet så sitter de som bestämmer fortfarande och letar sjuksköterskevikarier. Och om någon sjuksköterska svarar när de ringer så behöver de som bestämmer helt säkert erbjuda mer än vad som står i AB. Annars kommer garanterat ingen någonsin vilja arbeta extra på avdelning ABC.

Ann-Sofie julTrevlig helg!
Önskar Ann-Sofie


Kommentarer

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!