Lucka nummer 4 - Värme från ett annat land

Skrivet av Gästbloggare

4 december 2014

Örebrobloggen

Idag blir det en liten reseskildring från ett varmare land. Det har nog inte undgått någon av mina vänner att jag gjort en resa under hösten. Jag har ännu en gång besökt landet Israel och rest runt från norr till söder. Ett fantastiskt land!

Till ytan stort som Småland, inklusive Gaza-remsan, stort som Helsingborgs kommun,( för att få en uppfattning om förhållanden ) Judar och palestinier arbetar och bor sida vid sida i hela landet. Alla har samma medborgarskap och fulla rättigheter som t ex fri sjukvård. Det som stör ordningen långa tider är oron nere vid Gaza-remsan, som ger hett nyhetsstoff till massmedia världen över.

Men landet är underbart med sina vidsträckta vyer, grönskande dalar och magiska ökenlandskap. Mitt i öknen möts man av stora odlingar som ger skörd flera gånger om året! På mindre än 60 år har israelerna lyckats dra fram bevattningsanordningar till uttorkade ökenområden och fått det att blomstra.

Där finns senaste tekniken, stora moderna byggnader kontra tusenåriga murar. Jag vandrade i trånga gränder med massor av basarer där allt säljs, t ex  vackra tyger, smycken, skinn, frukt och  kryddor.

Jerusalem möts världens folk med olika religioner för att besöka heliga platser. Det är en brokig skara. Fascinerande! Vår Kristna tradition har ju sin vagga där. Det är på grund av Jesu födelse i Betlehem, vi firar jul.  Även om det ofta glöms bort i allt vårt ståhej.

I Israel finns också solen och värmen! Det var bara att ta in och njuta, ett härligt avbrott från vårt höstrusk. Jag måste också berätta om de tidiga morgondoppen i Genesarets sjö. Helt vindstilla, spegelblankt, 28 grader i vattnet och soluppgång över Golanhöjden. Det finns nog inget som slår det. Simturen i Röda havets kristallklara vatten med koraller och ”akvariefiskar” i sitt rätta element, var inte heller fel.

Sist men inte minst, det exotiska badet i Döda havet, 30 grader varmt, salthalt 33%. Man går i på en botten bestående av saltkristaller (badskor ett måste),flyter antingen man vill eller ej. Jag kunde inte låta bli att ta med mig lite ”souvenirer” hem.  De vackra saltkristallerna gnistrar och blänker nu kring mitt alldeles unika adventsljus på bordet. Jag hoppas du kan känna värmen från det!

 

Med  önskan om en skön Advent och God Jul!

Vid tangenterna


Barbro julBarbro Sigfridsson


Förtroendevald  sjuksköterska


 

Följ avdelning Örebro i sociala medier!