Lucka 6 - Jakten på den perfekta lussekatten

Skrivet av Gästbloggare

6 december 2013

Örebrobloggen

Sockerbagare

För ett par helger sen klev jag upp i ottan. Här skulle den perfekta lussekatten bakas. Inspirationen kom från en av de stora matkedjornas kundtidning. Den lovade att om man följde receptet skulle det bli perfekt…

Sagt och gjort, lusläste receptet och började ta fram alla ingredienser. Tricket enligt tidningen var att låta smör och mjölk bli rumsvarmt, ingen fusk med att värma här inte. Saffranet skulle blötläggas i rom, det går tydligen lika bra med vatten men jag tordes inte chansa. Russinen skulle blötläggas i vatten en stund innan gräddningen. Sagt och gjort, där stod ingredienserna på köksbänken och den långa väntan infann sig. Det tar tydligen enormt lång tid för smör och mjölk att uppnå rumstemperatur.

collage1red

När detta väl skett (det tog flera timmar) skulle degen formas till lussekatter. Nu infann sig paniken. Degen var så lös att det inte gick att göra något med den. Nu var det läge att frångå receptet, i med mer mjöl. Det var en väldigt kladdig stund, därav inga bildbevis. Tillslut uppnåddes en konsistens som liknade deg och lussekatterna började ta form.

collage2red

Blev de perfekta? Kanske lite kompakta med väldigt saftiga och goda.

Charlotte Wetterdahl
Administratör
Vårdförbundet avdelning Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!