”Det är ingen idé, vi får så dåligt betalt i alla fall….” Är det någon som har hört det uttalandet när det handlar om löneförhandling?  ” Det går aaaaaldriiiig…..”, säger man här i Gnällbältets huvudstad.

Hur säger du? Stämmer du in i klagosången och spär på känslan av att det är stört omöjligt att ens komma i närheten av att förbättra sina arbetsvillkor, eller höja sin lön till rimlig nivå, någonstans i närheten av vad ett manligt dominerat yrke tjänar, säg ingenjörer? Att cykla på en enhjuling iförd bastkjol uppför Mount Everest kanske känns enklare i din värld?

Eller är du en inspiration, en kraftkälla som tänder gnistan och peppar dina kollegor till att känna sig kompetenta och oumbärliga, stolta nog att våga berätta för sin lönesättande chef vad de faktiskt tycker att de borde få i lön?

Vad är du bra på? Vad har du för specialistkunskaper? Nej, jag menar inte specialistutbildning, utan vad just DU är specialist på. Alla är bättre på något och sämre på något annat. När du ska prata om din lön och dina anställningsvillkor ska du framhäva det du är bra på. Och det är klart att du är bra på något, säkerligen på flera saker. Kanske är du ursnygg i bastkjol eller en fena på enhjuling?

 

Åsa Holm

Styrelseledamot avd Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!