Du är väl försäkrad?

Skrivet av Gästbloggare

11 september 2012

Örebrobloggen

I förra veckan var jag iväg på en kurs i AFA:s försäkringar. Visste ni om att vi är försäkrade hos AFA-försäkringar via vår arbetsplats? Alla kommun och landstingsanställda är försäkrade via AFA men de vet att anmälningar glöms att göras till dem.

Till AFA ska du själv anmäla, det är inte arbetsgivarens ansvar. Det kan vara intressant att veta att de faktiskt betalar ut 40 miljoner kronor/dag i försäkringspengar. 40 miljoner… Vilket betyder att de sitter på en himla massa pengar!! Det handlar framförallt om försäkringarna AGS-KL dvs. avtalsgruppsjukförsäkring och TFA-KL dvs. trygghetsförsäkring vid arbetsskada. Vid sjukersättning kan de gå in med pengar och likväl vid skador som skett på arbetsplatsen. Ersättning kan betalas ut lång tid efter olyckan skett och AFA har själva en uppsökande verksamhet som letar efter personer som inte fått ut rätt ersättning. Det tycker jag är otroligt häftigt. Och för vissa personer de hittat handlar det om stora, stora belopp som de fått i efterhand.

Min erfarenhet av försäkringsbolag är att de inte alltid är så där jätte givmilda med att betala ut och att det alltid finns något i försäkringen som gör att jag ändå inte är berättigad. Tänk då ett försäkringsbolag som istället försöker leta rätt på dig. Det är coolt och så rätt!! Men för att få veta exakt vad försäkringarna innebär osv gå in på deras hemsida, www.afaforsakring.se och klicka dig runt. Jag gillar den sidan och det finns mycket spännande att kolla upp med dem. Det kan ju faktiskt vara så att just du var med om en olycka på arbetsplatsen för tio år sedan men aldrig gjorde någon ansökan till AFA, trots minskad inkomst, i så fall, gör den nu istället!

 

/Kristin Björklund psykiatrisjuksköterska

Styrelseledamot Vårdförbundet avd. Örebro

Följ avdelning Örebro i sociala medier!