Din idiot!

I fredags publicerades den här artikeln ”Personalbyte trots akut larm”. Den väckte en del reaktioner bland annat på Twitter där kommentarer som ”Varför försvara Vårdförbundet så’n här idioti?… Nä facket borde försvara de som sköter sitt jobb!” ”De som försvara det här verkar ju inte ha någon verklighetsförankring” gick att läsa.

Att inte avbryta ett Prio-1 larm för att byta personal skulle av många förmodligen ses som en självklarhet. Den som skulle göra det skulle förmodligen kallas för just ”Din idiot!”. Andra skulle ställa sig frågan ”Hur tänkte du?”.

De frågorna behöver inte vi som Vårdförbund ställa. Det gör arbetsgivaren. Vi blir i det här läget medlemmens ”advokat”. Vi kan i sak tycka att det som skett är helt fel men det är inte vår roll. Vår roll är att ge medlemmen stöttning/stöd och se till att den arbetsrättsliga processen hanteras på ett korrekt sätt. Det är en del av medlemskapet.

Om en varning ska ges till en anställd ska det finnas fog för det. Går man in och läser i ursprungsartikeln i HallandsPosten ”Ambulansförare slutade jobba under utryckning” framgår det att det saknas tydliga riktlinjer för vad som gäller vid ”flygande byten”. Dessutom finns även uppgifter om att en annan anställd tidigare uppmanats till ett ”flygande byte” under pågående körning av SOS Alarm som dirigerar ambulanserna.

Det verkar alltså saknas tydliga rutiner och riktlinjer vilket skapar en otydlighet för de anställda om vad som gäller. Detta visar att det som för vissa är självklart inte är det för andra. En säker vård måste bygga på tydliga rutiner och riktlinjer.

/Erik

Följ avdelning Örebro i sociala medier!