Klena kärringar!

Skrivet av Gästbloggare

8 februari 2012

Örebrobloggen

… är det så samhället ser på oss?

Jag är i alla fall inte någon kärring och inte heller är jag, okej allting är ju relativt så det låter jag vara osagt men jag är hur som helst ingen kärring. Jag tillhör de 8% av sjuksköterskekåren som är män. Jag är stolt över mitt yrke och vill definitivt inte göra något annat.

Jag har flitigt följt dagens debatt i Svenska dagbladets brännpunkt där Vårdförbundet påtalar den katastrof som svensk sjukvård är på väg mot. Svensk sjukvård felvärderar våra yrken och har så gjort under lång tid. Det är dags att det blir en ändring!

Jag häpnar till viss del över den efterföljande debatten. ”Ni viste att det var ett lågstatus jobb när ni sökte till utbildningen. Varför klagar ni?” Okej, så det skulle göra saken mer rätt?

”Ni sjuksköterskor försöker ju hävda er kompetens genom att skryta med att ni tar över fler och fler läkaruppgifter”. Nej, vi tar över uppgifter som vi mycket väl är kompetenta att utföra. Det finns ingen som någonsin definierat vad som är en sjuksköterske- eller läkaruppgift.  Det handlar om kompetens.

Att den kompetens jag besitter värderas med 22.887kr/månad (före skatt). Nej inte 22.900kr utan exakt 22.887kr för i den individuella lönesättningen i landstinget räknar arbetsgivaren arbetsinsatser och kompetens i kronor. Vilket i sig själv här helt sjukt. Att jag efter 5 år i yrket där jag varje dag förändrar människors liv, 24 timmar om dygnet 7 dagar i veckan inte är värt mer. Det är galet.

Jag läste senast i går om hur Gävleborgs läns landsting erbjuder sign on-bonusar för läkare. Kom och jobba hos oss i 2 år och du får 500.000kr i bonus. Den summan skulle i princip dubbla min årsinkomst under de 2 år det handlar om. Vi har nyligen läst om läkaren som fick 30.000 för att jobba jul. På sommaren betalas bonusar hit och dit för att vi ska skjuta på vår lagstadgade semester för att svensk vård ska fungera. Jag kan bara tänka tillbaka några år och reflektera över debatten om bonusar till Verkställande Direktörer. Idag bygger vården på bonusar. Men det är tydligen helt okej, eller?

Sjuksköterskor och läkare har olika expertområden. Läkare medicin och sjuksköterskor omvårdad. Båda är livsnödvändiga för patienten. Att läkaren alltid är ytterst ansvarig är Bullshit! Någon skrev i debatten tidigare idag ”läkaren är ju ansvarig att se till att han ordinerar rätt saker” Ja, det är han eller hon men jag som sjuksköterska måste ha kunskap om läkemedlet, så att jag administrerar det på rätt sätt och förstår om läkaren ordinerar en för stor/liten mängd och då inte ge den utan att ifrågasätta. Jag måste också ha koll på aktuella biverkningar och ha en back-up om dessa inträffa. Det är inte läkarens ansvar! Jag skulle kunna göra den här listan lång men avslutar den här.

Debatten fortsatte sedan om hur vida det är det röda eller blå blockets fel att det ser ut som det gör idag. Jag skiter i vilket! Det är fel och det behöver en ändring nu!

Det är dags för Sverige att bestämma sig för hur vården ska se ut i framtiden. Vill ni ha den som på bilden här bredvid? Ja, inte för att läkaren inte finns för att utföra operationen utan för att det inte kommer att finnas någon operationssjuksköterska vid hans/hennes sida och inte heller någon anestesisjuksköterska som ser till att patienten sövs, mår bra under operationen och vaknar på ett tryggt sätt. Det är dags att bestämma sig och det nu!

/Erik


Kommentarer

 1. Är diabetessköterska;
  JAG föreslår läkemedel
  JAG ändrar doserna för både tabletter och insulin.
  JAG kommer garanterat att stå ansvarig om det blir galet
  TROTS att jag INTE får skriva ut själva läkemedlet..

  … Och hur galet det kan bli om läkaren ska ordinera läkemedlet,
  Det vill ni inte ens veta…

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

Följ avdelning Örebro i sociala medier!