Vägen till en rättvis lön – så gör lönetransparens skillnad
Jag heter Charlotta Hellström och arbetar som chefsspecialist på Vårdförbundet. Det betyder att jag uteslutande jobbar med frågor som rör dig som är chef eller ledare inom hälso- och sjukvården samt inom omsorgen. Ibland kan löneförhandlingar kännas som att navigera i en dimma. Tänk om vi kunde få en klarare bild? Det är här lönetransparensdirektivet kommer in i bilden och det är något som verkligen kan göra en stor skillnad både för dig som söker jobb och för dig som är chef. Direktivet är ett EU-beslut som måste införas i Sverige senast 2026.
Vårdförbundet ser lönetransparensdirektivet som ett viktigt verktyg för att skapa en mer rättvis arbetsmarknad – genom att öka insynen i lönesättningen kan vi identifiera och åtgärda löneskillnader. Då kan vi mer effektivt arbeta för att utjämna löneskillnader mellan olika grupper, särskilt mellan kvinnor och män. Genom direktivet blir det enklare att visa på skillnader i löner mellan olika företag och branscher och det gör att vi kan stärka argumenten för att uppnå bättre avtal för dig som är medlem. Ett resultat av det är att kollektivavtalen får en starkare betydelse.
En annan viktig parameter är att lönetransparens gör det svårare för arbetsgivare att diskriminera medlemmar baserat på kön, etnicitet eller andra faktorer. Det skyddar alltså medlemmar i Vårdförbundet från diskriminering.
Största lagändringen för jämställda löner på årtionden – vad betyder det för dig? Det här är en stor grej. Förslagen vi ser nu innebär den största lagändringen för jämställda löner på flera årtionden. Det är inte bara en liten justering, det är en stor omställning som kommer att påverka både arbetsgivare och anställda på djupet.
För arbetsgivarna innebär det att de kommer behöva mer administrativt stöd och tydlig vägledning för att hantera de ökade kraven på dokumentation och rapportering.
Det är ett stort steg mot större öppenhet och ansvarstagande när det gäller hur löner sätts och redovisas
Men det är viktigt att komma ihåg att de nya reglerna fokuserar på löneskillnader hos samma arbetsgivare. Det betyder att vi fortfarande har en lång väg att gå när det gäller att tackla det stora problemet med undervärderingen av kvinnodominerat arbete på den svenska arbetsmarknaden. Det finns fortfarande inga verktyg som kan lösa den här fundamentala frågan.
Det här är en viktig milstolpe på vägen mot jämställda löner, samtidigt som det är en påminnelse om att vi har mycket arbete kvar att göra. Det är upp till oss alla att fortsätta driva på för förändringar som inte bara jämnar ut lönerna hos enskilda arbetsgivare, utan också adresserar den bredare undervärderingen av kvinnors arbete i vårt samhälle.
”Genom ökad transparens och rättvisa kan vi skapa en arbetsmarknad där alla har möjlighet att få en lön som motsvarar deras arbete och kompetens”
Styrelsen i Vårdförbundets förening för chefer och ledare har många viktiga frågor på sitt bord. Och några sticker ut lite extra. En av dem handlar om arbetsvillkoren med jämställda löner. En annan viktig fråga som engagerar styrelsen är att det ska finnas rimliga förutsättningar och en hälsosam arbetsmiljö för dig som har ett chefs- och ledaruppdrag. Om du vill veta mer om lönetransparensdirektivet så hör av dig till oss eller besök Jämställdhetsmyndighetens webbplats.
Tillsammans kan vi skapa en mer rättvis arbetsmarknad!
Lämna ett svar
Chefer berättar om nya föreningen
Läs om vad som gör att andra chefer och ledare engagerar sig i den nya Chefsföreningen.
Röster om föreningen