Idag är det den internationella dagen för mänskliga rättigheter. Det är det varje år den 10 december och Vårdförbundet jobbar varje dag med att stötta mänskliga rättigheter i Sverige och i världen.

I mitt uppdrag inom Vårdförbundets förbundsstyrelse har jag förmånen att arbeta med olika delar av förbundets verksamhet. Ett område som spelar en avgörande roll för våra medlemmar är vårt internationella arbete. För att ge er en inblick i vad vi gör globalt och varför det är så viktigt, har jag intervjuat Nina Bergman, Vårdförbundets internationella sekreterare. Nina har arbetat på förbundet sedan 2011 och har en lång erfarenhet inom både fackliga och globala hälsofrågor.

Nina och jag när jag intervjuade henne i Vårdförbundets hus!

Vår internationella sekreterare – en nyckelspelare för Vårdförbundets globala arbete

Nina kom till Vårdförbundet för 13 år sedan, headhuntad för sin kompetens inom EU-frågor och hälso- och arbetsmiljöpolitik.
– Jag hade tidigare arbetat med EU-portföljen och när min kollega gick i pension fick jag ta över hela paketet, berättar Nina. Hennes arbete sträcker sig över flera områden, från professionell utveckling till facklig solidaritet och europeiska samarbeten. Det är ett komplext uppdrag där både vårdens framtid och fackliga rättigheter står i fokus.
– Jag jobbar med tre huvudområden: solidaritet och projekt, facklig utveckling globalt och i Europa, samt med professionsfrågor. Ibland handlar det nästan enbart om EU-frågor, som nästa vecka då jag ska vara i Bryssel hela veckan för att delta i möten med EPSU (European Public Service Union), som är den fackliga organisationen för offentliga sektorn på europeisk nivå.
Nina arbetar inte bara med att företräda Vårdförbundet i internationella forum, utan också med att förbereda och stötta förbundets representanter i olika kommittéer och arbetsgrupper.
– Jag hjälper till att förbereda inför olika möten och kommittéer där allt från förhandlingar till arbetsmiljöfrågor tas upp. Det är ett omfattande arbete där många aspekter av våra professioners utveckling diskuteras.

Ninas budskap är klart: Vårdförbundets internationella arbete är inte bara en plikt, det är en möjlighet att bidra till en bättre värld både för våra egna medlemmar och för människor globalt.

Hur Vårdförbundet påverkar genom internationella organisationer

En av de viktigaste plattformarna för Vårdförbundet att påverka politiken på europeisk nivå är genom EPSU, som fungerar som en erkänd part i EU:s sociala dialog.
– EPSU är en nyckelspelare för oss när det kommer till att påverka EU:s beslut som berör hälso- och sjukvården, säger Nina.
– När EU-kommissionen förbereder nya lagförslag, som kan bli direktiv, måste de konsultera EPSU. Det innebär att vi faktiskt har möjlighet att påverka på riktigt och det har vi gjort flera gånger.
Ett konkret exempel på detta är direktivet om skydd för stick- och skärskador inom vården, en viktig fråga för Vårdförbundets medlemmar som arbetar i en riskfylld miljö.
– När det blir skarpa lägen och skrivningar ska tas fram, måste jag stämma av med våra jurister på Vårdförbundet så att vi kan ge rätt input. Det är viktigt att vi är med tidigt i processen för att kunna påverka resultatet, förklarar Nina. Det här arbetet har direkt påverkan på våra medlemmars säkerhet i arbetet och är ett exempel på hur det internationella arbetet skapar konkreta resultat.

Globala utmaningar: Kompetensbrist, klimatförändringar och jämställdhet

På den globala scenen är utmaningarna många, och Vårdförbundet är engagerat i att lyfta och driva flera av dem. När jag frågar Nina om de största utmaningarna i dagens hälso- och sjukvård globalt, pekar hon på tre områden: kompetensbristen, klimatet och jämställdheten.
– Kompetensbristen är en stor fråga, men klimatet är utan tvekan det största hotet mot vår hälsa idag, säger Nina. Hon beskriver hur klimatförändringarna inte bara påverkar människors hälsa utan också vår arbetsmiljö och vårdsektorns framtida utveckling.
– Vem ska ta hand om alla som drabbas av klimatförändringarna? Det är vi, våra yrken, som står vid frontlinjen. Samtidigt som våra arbetsvillkor förändras, måste vi också skaffa ny kunskap för att hantera de nya utmaningarna som klimatet medför. Och för att göra det ännu mer komplicerat bidrar hälso- och sjukvården själv till stora utsläpp.

Utöver klimatfrågan lyfter Nina även jämställdheten som en viktig aspekt i det internationella arbetet.
– Vårdförbundets professioner domineras av kvinnor, och historiskt sett har kvinnors löner och villkor inte premierats i samma utsträckning som mäns. Detta är en fråga som vi alltid arbetar med, både på nationell och internationell nivå.

Nina visade mig denna bild som beskriver hur klimatförändringarna påverkar vår hälsa.

Medlemmarnas nytta av internationellt arbete: Stärkande av fackförbunden

Många kanske undrar hur Vårdförbundets internationella engagemang påverkar den enskilde medlemmen här i Sverige. Enligt Nina handlar det mycket om att bygga upp facklig kapacitet, både i Sverige och globalt.
– Tidigare kunde det handla om att vi byggde sjukhus eller annan infrastruktur, men idag är det arbetet mer fokuserat på att stärka individen och de fackföreningar som finns på plats. Det handlar om att bygga upp deras kapacitet så att de kan fortsätta utvecklas även efter att vi har lämnat.
Hon förklarar hur Vårdförbundet genom samarbeten med organisationer som PSI (Public Services International) kan bidra till att stärka lokala fackföreningar och främja kvinnligt ledarskap.
– PSI har en lokal närvaro i många delar av världen och de kan arbeta med en fin fingertoppskänsla som vi från Sverige inte alltid kan ha. Genom dem kan vi stötta arbetet med att stötta fackliga ledare och se till att arbetstagarna får den respekt de förtjänar, både från arbetsgivare och från allmänheten.
Nina betonar att det internationella arbetet inte handlar om att bygga hus (som man kanske gjorde förr), utan om att investera i människor.
– Det vi gör är att stärka kapaciteten hos människor så att de kan driva sin egen utveckling, vare sig det handlar om att bygga upp en fackförening eller att organisera en strejk.

Framtiden: Etiska koder som ledstjärna i vårt globala arbete

När det gäller framtiden för Vårdförbundets internationella arbete ser Nina en stor potential i att använda de etiska koderna som finns inom våra professioner som en stark ledstjärna.
– Vi har en styrka i de etiska koderna som vi följer och vi kan göra mycket mer utifrån dem. Våra yrken påverkas och påverkar väldigt mycket av vad som händer internationellt.
Nina nämner att 120 miljoner människor idag är på flykt, en siffra som har ökat dramatiskt på grund av konflikter, klimatförändringar och pandemier som covid-19.
– Vi kan inte bara jobba i Sverige, vi måste jobba med världen. Världsutvecklingen har ett hälsoperspektiv och vi påverkas här hemma av det som händer globalt. Det handlar om kunskapsutbyte och att vi delar med oss av den kunskap vi har. De etiska koderna förpliktigar oss till att göra det.

Ninas budskap är klart: Vårdförbundets internationella arbete är inte bara en plikt, det är en möjlighet att bidra till en bättre värld både för våra egna medlemmar och för människor globalt.

För dig som vill fördjupa dig ytterligare i Vårdförbundets internationella arbete, rekommenderar jag att läsa vårt internationella program.

 

Sophia Godau, biomedicinsk analytiker, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!