Sverige är i topp när det gäller många områden som kopplas till god folkhälsa; bla har vi bland de lägsta nivåerna i världen gällande mödra- och spädbarnsdödlighet. Den goda folkhälsan kan vi bland annat tacka barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor för!

Vi som utbildat oss till barnmorskor, biomedicinska analytiker, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor har alla en gemensam ambition.En ambition som handlar om att hjälpa, stötta, lindra: att se till så att rätt vård och behandling kan ges genom livets toppar och dalar.

Vi har hållit många händer, torkat oändligt många tårar, delat glädje och sorg med människor i alla åldrar.

Vi jobbar med livet och döden.

Vi älskar våra jobb!

Men vi älskar inte våra villkor.

De gör oss sjuka. Under 2023 arbetade Vårdförbundets medlemmar tre miljoner (!) timmar övertid.

Våra yrkesgrupper drabbas mer av sjukskrivningar än många andra grupper i samhället. Stress, dåliga scheman som ger minimalt med återhämtning, en konstant oro och smärta över att inte kunna utföra sitt arbete på det sätt som vi är utbildade för. En etisk stress pga att man inte kan ge den vård som vi egentligen borde kunna ge.

En orimligt stor andel arbetar också deltid. Och anledningen till det är inte för att kunna gå på fler after works eller flanera i parken med en glass.
Det orkar vi inte så som arbetsvillkoren ser ut idag.
För våra jobb gör oss utmattade. Anledningen till att vi arbetar deltid är för att överhuvudtaget försöka mäkta med den belastning som arbetet medför. Idag är det nästan en omöjlighet att arbeta heltid om man ska orka med ett helt yrkesliv. Deltidsarbete leder till lägre inkomst och därmed en lägre pension.

En kvinnofälla. Fortfarande år 2024. Inte värdigt Sverige.

Som land halkar vi efter. Sverige gick tidigare först i ledet med att införa förbättringar på arbetsmarknaden, minska ojämlikheten och öka jämställdheten. Nu halkar vi efter rejält. Flera länder i Europa har redan förstått vinsten med att förkorta arbetstiden och har tagit över ledartröjan från Sverige. Sverige har flyttat sig från toppskiktet och placerat sig i skamvrån istället.

 

Var fjärde barnmorska har lämnat vården. 4,5 års universitetsstudier och för många en livsdröm. Det handlar om tusentals barnmorskor som inte längre arbetar som barnmorskor. Prover blir inte analyserade i tid och röntgenundersökningar skjuts upp pga brist på biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Detta leder till fördröjda diagnoser och behandlingar. Den skriande bristen på sjuksköterskor är nog allmänt känd av många.

Detta skapar onödigt lidande för den vårdsökande.  Inom bara några år är en miljon svenskar över 80 år. Det är också en grupp som har större behov av vård och omsorg. Men redan nu är alltså personalbristen enorm

En ekvation som inte går ihop.

Vårdförbundet har förhandlat med SKR och Sobona under månader. Men de vill inte lyssna. Förstår de ens allvaret? 25 april fattade vi beslut om att lägga en blockad mot bla övertid. Det omfattar 63 000 medlemmar. Vi har sedan varslat om att utöka blockaden till att omfatta ytterligare 5000 medlemmar.

SKR tycker att vår blockad är samhällsfarlig.

För att vi inte arbetar övertid?

Om tillgång till vården och hur säker den är bygger på att vårdens medarbetare jobbar övertid så är det inte vi som är samhällsfarliga.

VI tar ansvar. VI vill rädda vården.

Jag är stolt över att kämpa tillsammans med alla medlemmar i Vårdförbundet för att vi alla ska få en god hälso-och sjukvård.

Vi tänker inte betala med vår hälsa längre!

Hoppas ni är med och stöttar oss i kampen.

Tillsammans kan vi rädda vården!


Kommentarer

  1. Heja vårdförbundet!
    Sverige var ett bra land på 1980-talet. Låt oss ta tillbaka våra rättigheter på alla områden, inte minst hälso- och sjukvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Värva en ny medlem!

Värva en kollegaFå 200 kr i presentkort från Sverigechecken.

Värvar du fler får du mer.

 

Jag vill värva / bli värvad!