Almedalen 2023 – för alla människors lika värde!

Årets Almedalsvecka var särskilt viktig för mig och för många andra besökare. När vi tågade tillsammans genom Visby i regnbågens alla färger i Mångfaldsparaden kände jag styrka och engagemang. När vi samlades på Donners plats för att minnas Ing-Marie Wieselgren som mördades förra året kände jag kraft och gemenskap. Kärlek, ljus och värme vinner över hat. Vårt demokratiska och öppna samhälle måste vi stå upp för – och fortsätta att engagera oss. Vi höjer våra röster för alla människors lika värde, rätt till hälsa, rätt att älska och vara sig själv.  

Det bästa med Almedalen är alla möten, att träffa så många olika personer som jobbar på olika sätt för samma mål som vi: en jämlik hälsa för invånarna och ett hållbart yrkesliv för professionerna – i hela landet, hela livet. Det är många personer jag träffat i Visby under veckan som vi vill ha fortsatta samtal med under hösten. Det blir något annat att springa på varandra över en kaffe på väg mellan seminarium än att sitta i formella möten på kontoret. Så jag är glad att ha kunnat ägna veckan åt att knyta kontakter och skapar goda relationer till andra viktiga samhällsaktörer och samarbetspartners.  

Vår lunch tillsammans med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson kommer att dröja kvar i minnet, och vi kommer fortsätta att ha löpande kontakt med ministern även framöver. Under lunchen lyfte jag och mina förbundsstyrelsekollegor bland annat digitalisering, utbildnings- och karriärvägar för våra yrken, omställningen till god och nära vård, behovet av verksamhetsnära forskning och självklart behovet av bättre villkor och löner för att fler ska vilja välja och stanna i hälso- och sjukvården. Vi lyfte också den oroväckande ökningen av patientfarlig delegering och problemen när arbetsgivare pressar medlemmarna att delegera. Ludvig och Linus från Vårdförbundet student presenterade VFU-rapporten för 2023, där mycket går åt rätt håll, men det finns fortfarande delar som kan och måste förbättras.  

Ett samtal som dröjer sig kvar är stunden jag fick tillsammans med Röda Korset, där vi bland annat pratade om Tidö-avtalets förslag om anmälningsplikt för oss legitimerade, och hur kraftigt det skulle påverka våra möjligheter att ge en god och säker vård som utgår ifrån hälso- och sjukvårdslagens portalparagraf: behovsprincipen – att den med störst behov ska ges företräde till vård. Den patient jag möter på röntgen ska inte ska vara rädd för att bli anmäld till polisen för att hen måste söka vård. Rätten till hälsa lämnar ingen utanför.  

Jag deltog i många panelsamtal och diskussioner under veckan, med bland annat Bris, Facken i Välfärden och TCO. Ett mycket intressant rundabordssamtal som jag kommer fundera vidare på handlade om kompetensförsörjning i hälso- och sjukvården, med fokus på bemanningsbranschen. Hur ska vi i Vårdförbundet organisera oss för att kunna utveckla ett ännu starkare stöd till medlemmarna som jobbar till exempel inom bemanning? Bemanningsbranschen är här för att stanna, men vi behöver stötta medlemmarna och hitta samverkansformer med företagen att få branschen att fungera bättre.  

Nu gäller det att smida medan järnet är varmt och börja hitta datum för uppföljande samtal i höst. Jag lämnar Visby stärkt i mitt engagemang och glad över att verka i världens bästa fackförbund – för världens bästa yrken! 

/Madelene Meramveliotaki 

Vice Förbundsordförande i Vårdförbundet 

 

PS. Här kan du läsa mer om Vårdförbundets arbete på Almedalen 2023!

Värva en ny medlem!

Värva en kollegaFå 200 kr i presentkort från Sverigechecken.

Värvar du fler får du mer.

 

Jag vill värva / bli värvad!