Vårdförbundet på EPBS - Europeiska organisationen för biomedicinska analytiker
Vårdförbundet representerar våra yrken i olika internationella sammanhang och möten. Nu ska ni få en liten inblick i hur vi påverkar på europeisk nivå för biomedicinska analytiker – i helgen var det nämligen EPBS konferens och General Governing Body Meeting i Rotterdam. Vi började med en dags konferens kallad “Biomedical Scientists Unleashed: Shaping Sustainable Healthcare” vilket var jätteintressant.
Ibland tar det tid att förändra men denna gång är jag stolt att vi lyckades påverka till en förändring lite snabbare än så.
Och nu har jag har precis kommit hem det inspirerande mötet som följde dagarna efter, med European Association of Biomedical Scientists (EPBS), där vi biomedicinska analytiker från olika europeiska länder diskuterade de stora framtidsfrågorna. Vårdförbundet och IBL representerade Sverige, och under de dynamiska diskussionerna i ”World Café” workshops formulerades både gemensamma visioner och insikter om vad framtiden kan – och bör – innehålla för vår profession.
Här kommer mina reflektioner om de fyra ämnena vi diskuterade!
AI – Från verktyg till möjlighet att leda utvecklingen
AI har en enorm potential att omforma diagnostiken och förbättra kvaliteten inom vården. Samtidigt står vi inför utmaningar kring utbildning, validering och att säkerställa etiska förhållningssätt. Att vi ska vara delaktiga i denna utveckling är avgörande, men jag vill också lyfta att vi behöver vara de som leder den. Vi biomedicinska analytiker bör ta plats bakom ratten och vara de som formar hur AI bäst kan användas för att gynna våra patienter, diagnostiken och utveckla vården.
Hållbarhet – mer än klimatet
Vi diskuterade också hållbarhet, där flera teman togs upp: certifiering, minskad konsumtion och energiåtgång, avfallshantering, samarbete med industrin och arbetsmiljö. Jag ser en bredare roll för hållbarhetsarbetet, och min reflektion är att hållbarhet inte enbart handlar om klimatet. Även om det såklart är en jätteviktig del vi behöver arbeta med inom hälso- och sjukvården. Genom att tänka större och integrera alla de globala hållbarhetsmålen kan vi stärka vår roll i samhällets omställning till ett hållbart och rättvist samhälle. Hur kan vår kompetens och vårt perspektiv inom biomedicinsk laboratorievetenskap bidra till denna omställning?
Att navigera i det europeiska landskapet
En viktig punkt handlade om att stärka vårt europeiska nätverk och förstå EU:s politiska landskap. Jag ser ett behov av att hålla kontakten mellan länderna inte bara under våra möten utan året runt, och det var det flera andra som också lyfte. Vi kan bli en starkare röst om vi bygger vidare på vårt nätverk och delar kunskap mellan mötena. Biomedicinska analytiker över hela Europa kan tillsammans påverka vår framtid inom EU och stärka yrkesrollen.
Specialisering – nyckeln till framtiden
Specialisering är en väg framåt. I takt med att vården blir alltmer specialiserad och ny teknik introduceras växer behovet av att vi utvecklar specialistkompetens inom våra områden. Vi har en unik kunskap och patienten i fokus – en styrka som vi kan bygga vidare på genom specialisering. Ett europeiskt koncept för specialisering kan vara något vi behöver prata mer om.
Genom att leda utvecklingen inom AI, vidga vårt hållbarhetsfokus, stärka det europeiska nätverket och främja specialisering inom vår profession kan vi ta nästa steg för biomedicinska analytiker i Sverige och Europa.
Som vanligt var en av höjdpunkterna även resultatet från Studentforumet: Studenterna vill forska och ser detta som en attraktiv karriärmöjlighet. Om vi vill att biomedicinska analytiker ska både finnas inom klinisk verksamhet och inom forskning behöver vi alltså ge möjlighet till forskning inom ramen för våra kliniska anställningar. Om forskning är något unga människor är intresserade av så behöver vi tillhandahålla denna karriärmöjlighet och samtidigt ge möjligheter i kliniska miljöer och inom diagnostiken.
Jag är också jätteglad att förslagen jag la fram förra året – om ett nätverk för studenter och ett mentorskapsprogram inom ramen för EPBS blir verklighet. Tack EPBS för att dessa idéer nu blir verklighet! Ibland tar det tid att förändra men denna gång är jag stolt att vi lyckades påverka till en förändring lite snabbare än så.
Sophia Godau, biomedicinsk analytiker, förbundsstyrelseledamot Vårdförbundet