Grattis till alla biomedicinska analytiker!

15 april är den internationella biomedicinska analytiker dagen och den firas och uppmärksammas sedan många år av biomedicinska analytiker runt om i landet. Dagens syfte var ursprungligen att sprida information och kunskap om vårt arbete till allmänheten, men självklart ska vi passa på att fira oss själva.

Fira bma-dagen med tårtaIgår hade jag förmånen att delta vid ett hejdundrande tårtkalas på Norrlands Universitetssjukhus som arrangerades av
Vårdförbundets avdelning Västerbotten. Firande var både yrkesdagen men också att legitimationen firar 10 år. Inbjudan till tårtkalas hade gått ut, men då det var en öppen inbjudan till alla biomedicinska analytiker så var det oklart hur många som skulle delta.

När ett 20-tal biomedicinska analytiker hade kommit förbi på både tipspromenad och tårta, så sa vi att det var bra att så många kunde komma loss. Men så blev det ”officiell” fikatid och rummet fylldes av glada, fikasugna biomedicinska analytiker från alla discipliner, studenter, chefer, personer från staben och en och annan förbipasserande insåg att det bjöds på gratis tårta och tog sig en sväng in. Och när sista tårtsmulan hade serverats konstaterade vi att det sannolikt varit bortemot 200 personer som deltagit.

Idag deltar jag vid avdelning Västra Götalands firande av vår yrkesdag. De har bjudit in biomedicinska analytiker till en föreläsningsdag på Sahlgrenska/Östra sjukhuset i Göteborg. Programmet innehåller bland andra Sineva Ribeiro, Agneta Colliander och ”Årets Kvinna” Agnes Wold. Jag känner mig ganska ”star struck” av att få ingå i detta sammanhang. 100 biomedicinska analytiker har anmält sig. Jag ser fram mot dagen för det är i mötet med biomedicinska analytiker och Vårdförbundets medlemmar som jag får den mesta och bästa energin för mitt arbete.

BiomedAnalys_Insta-16Dagen uppmärksammas på många andra håll också. Du kan läsa på denna länk vad som sker på olika håll i landet och också få idéer och förslag till vad du skulle kunna göra på din arbetsplats. Viktigast är att du tar en stund att fundera över ditt yrkesutövande och ditt bidrag till hälso- och sjukvård. Legitimerad biomedicinsk analytiker = säkert provsvar, som IBL säger.

Grattis på yrkesdagen alla biomedicinska analytiker! Det är vår dag idag!