KI har beslutat att lägga ner Magisterprogrammet i diagnostisk cytologi enligt programmets webbsida.

Det framgår inte varför. Enligt antagning.se var det 47 sökanden och 26 förstahandssökande till 15 utbildningsplatser.

Detta har varit den enda vidareutbildningen för biomedicinska analytiker, så det är mycket tråkigt. Förutsatt att det inte planeras ett helt nytt program. Patologiutredningen 2012 föreslog ett tvåårigt Masterprogram inom cytologi.

Vi får avvakta vidare information.


Kommentarer

 1. Det var tråkigt att höra. Men förhoppningsvis är det någon ny variant på masterutbildning på gång….. Vi behöver många specialistinriktningar!

  1. Ja, inte bara tråkigt, utan högst förvånande.

   Vi får hoppas att KI snabbt får fram ett nytt program (som är mer anpassat efter framtidens behov, ett av de skäl som åberopas för nedläggningen vad jag ”hört”). Det gäller att det inte blir samma glapp i tillflödet av nyexaminerade som det blev när flera skolor la ner inriktningen mot klinisk fysiologi efter HSV:s granskning 2007.

  1. Hej BMA,

   Du har rätt i att det har framkommit att KI fått ta emot kritik från verksamheten för att programmet inte möter framtidens behov , men också att KI bedömer att den akademiska nivån behöver höjas. Vi får hoppas att utredningen som KI tillsätter arbetar snabbt och finner lösningar, för vi kan inte vara utan cytodiagnostiker även om andra metoder tillkommer.

   I texten till den länk du bifogat din kommentar kan man läsa att ”Vårdförbundet/KI säger att cytodiagnostiken automatiseras.” Det finns ingen källa till detta påstående som jag finner något märklig. Cytodiagnostiken kommer knappast att automatiseras, även om man på vissa håll, så som på Royal Infirmary i Edinburgh använder sig av ett Imaging System (https://vardforbundetbloggen.se/biomedicinskaanalytikerbloggen/2012/10/19/patologen-royal-infirmary-edinburgh/). Men inte heller det ersätter diagnostisering av cytodiagnostiker.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.