Jag har tagit en mycket hastig, och därmed inte en kvalitetssäkrad, titt på antalet sökanden till biomedicinska analytikerprogrammet inför höstterminen 2013. Jag har tittat på totala antalet sökanden och förstahandssökanden och kan nog konstatera att alla lärosäten (med ett undantag) ser ut att ha fler förstahandssökanden till denna hösttermin jämfört med hösten 2012.

Vad jag kan se, så är Malmö högskola i klar ledning med en ökning på 42 förstahandssökanden och därefter Hälsohögskolan i Jönköping med en ökning på 18 förstahandssökanden. Suveränt bra jobbat! Kanske är det i Malmös fall rekryteringskampanjen från busshållplatserna som bidragit?

Nu kan det hända att siffrorna jag jämfört inte är helt korrekta, inte heller har jag tittat på antal platser och om söktrycket förändrats, men kanske kan vi ändå hoppas på en positiv trend? Stämmer mina antaganden så kan det vara en ökning på över 25 % på förstahandssökanden totalt.  Även norska Bioingeniørfaglig institutt twittrade om en 18 %-ig ökning till programmet idag.

Nu hoppas vi självklart att detta håller i sig och att fler söker (och tackar ja till sina platser). Biomedicinsk analytiker är i allra högsta grad ett kommande bristyrke.


Kommentarer

 1. Hej!
  Jag är en av de som har sökt till biomedicinska analytikerprogrammet nu till hösten (förstahandsval). Men efter att ha suttit och läst om dessa extremt dåliga löner, om färdigutexaminerade som p.g.a. av detta säger att de starkt ångrar sitt val av yrke och till och med avråder en att välja denna utbildningen (http://www.saco.se/Yrken-A-O/Biomedicinsk-analytiker/) så känner jag att jag måste ändra mig. Det känns ju hemskt att lägga tre års högskolestudier med ett högt CSN-lån därtill för att sedan få en lön som är så oförskämt dålig! Tyckte det verkade vara ett väldigt intressant jobb så det är verkligen tråkigt. Hur tänker ni om detta? Har ni ångrat ert yrkesval?

  1. Ja, det är väldigt dåligt med lönen som ligger på 16000 kr efter skatt.. Inte värt kämpa 3 år för en sån lön. Jag tjänade mer när jag jobbade som telefonist utan utbildning

 2. Hej!
  För min del kan jag säga att jag, inte en enda gång under mitt tioåriga arbetsliv, ångrat mitt val. Jag som många andra tycker att lönerna ska upp MEN arbetsglädjen, ansvarskänslan, tryggheten och arbetsklimatet inom laboratoriemedicin kompenserar för lönen. Det är viktigt att folk som ifrågasätter lönen kommer ut för tillsammans kan vi påverka lönen i framtiden.

  Maysae Quttineh

 3. Hej Sandra!

  Jag tycker inte att du ska stirra dig blind på lönen och då främst ingångslönen. Om man jämför medellönen för biomedicinska analytiker med sjuksköterskor och arbetsterapeuter (som har motsvarande utbildningslängd och som också jobbar främst inom hälso- och sjukvård) ligger vi ungefär lika i medellön. Tänk också på att medellönen faktiskt speglar just medel.

  Personligen har jag aldrig ångrat mitt yrkesval! Jag tycker att det är väldigt roligt och stimulerande att få vara en del i dagens hälso- och sjukvårdsarbete. Tekniken gör att vårt yrke aldrig står och stampar och under de dryga 11 år som jag har jobbat har det hänt väldigt mycket. Som med alla andra yrken blir jobbet inte mer och/eller roligare än vad man gör det till. Visst kan man nöja sig med att gå till jobbet varje dag, göra det som är ålagt och sedan gå hem. Men om man deltar i utvecklingsarbetet och arbetar aktivt för att förbättra både på labbet och för sjukvården blir arbetet mer stimulerande och på sikt betalar det även sig i lönekuvertet.

  Oavsett vilket fackförbund man väljer att ansluta sig till jobbar vi mot samma mål – att stärka vår yrkesprofession och på så sätt även få upp lönerna och förbättra våra arbetsvillkor. Att jobba inom sjukvården är inget kall som media gärna vinklar det. Jag tänker så här: hellre ett jobb som jag tycker är roligt och stimulerande med lite lägre lön än ett mer välbetalt och tråkigt!

  Lycka till med dit val, vad det än blir!

  /Veronica, biomedicinsk analytiker

 4. Hej Sandra!
  Tråkigt att du känner så. Själv har jag aldrig ångrat mitt yrkesval, jag har arbetat i över 30 år inom yrket. Jag har haft förmånen att arbeta både kliniskt och administrativt med yrket och det har gett mej många stimulerande arbetsuppgifter och erfarenheter. För mej är biomedicisk analytiker ett arbete som blir vad du själv gör det till. Min erfarenhet är också att om man tar på sig och gör litet extra så har det visat sig i lönekuvertet, inte med skyhöga höjningar men ändå så man känt att det är värt besväret. Men framför allt är vår profession livsviktig för patienter och samhälle, så man känner att man gör skillnad. Jag tycker inte att du ska dissa utbildningen endast på grund av löneläget, då kan du fastna i ett yrke där du inte känner samma engagmang, men med något högre lön. För mej har det alltid varit kul att gå till jobbet och det tror jag är något av det viktigaste, då man arbetar så många timmar per dag och så många år av ens liv.
  Jag önskar dej lycka till med ditt yrkesval, vad det än blir!

 5. Tack så mycket för era svar. Efter allt det dåliga jag läst gör det här mig verkligen lättad att läsa! Kanske vågar jag välja detta yrket trots allt!

 6. Hej Sandra!

  Jag måste hålla med Lena Morgan om att yrket biomedicinsk analytiker blir vad du gör det till. Jag har jobbat kliniskt och med forskning, i Sverige, USA och Schweiz och det gjorde jag som biomedicinsk analytiker. Jag har idag ett administrativt arbete som är unikt, men det är för att jag är biomedicinsk analytiker som jag har tjänsten. Vi finns på alla nivåer inom hälso- och sjukvården och akademin, du kan nästan gå precis så långt som du har ambitioner till. Men laboratoriearbetet, det vi gör för patienten, är också utmanande, utvecklande och avgörande för diagnostik och behandling.

  Men visst, det finns absolut de som ångrar sina yrkesval (som det gäller alla de val människor ställs inför), men egentligen VET vi ännu inte varför, detta är något vi hör och som jag anser att vi behöver ta reda på. Lönen är en aspekt, men vi behöver ta reda på vilka andra orsaker det kan finnas.

  Lycka till med ditt val!

 7. Hej Sandra,
  Jag hoppas att du väljer att läsa till biomedicinsk analytiker. Jag vet inte om jag har så mycket att tillägga om själva yrket, då det beskrivs väl i de ovanstående svaren.
  Jag tog examen 2008, jobbade på labb ett tag, men har sedan valt att en administrativ bana. Idag jobbar jag som kanslisamordnare på den professionella organisationen för biomedicinska analytiker, IBL -Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap (som är vårt huvudämne) http://www.ibl-inst.se
  Jag länkar till två artiklar som kan vara intressanta för dig att läsa, den ena har jag skrivit – Många möjligheter till vidareutbildning.
  http://ibl-inst.se/wp-content/arkivet/2012/2012_01/mojligheter_utbildning_112.pdf
  och den andra handlar om tre klasskamrater till mig som alla valt olika inriktningar efter utbildningen.
  http://ibl-inst.se/wp-content/arkivet/2012/2012_01/vitt_skilda_vagval_112.pdf
  Har du några frågor så svarar jag gärna på dem. Mina kontaktuppgifter hittar du på IBL:s hemsida.
  Jag hoppas du väljer att läsa till biomedicinsk analytiker för det är en kanonbra grundutbildning. Jag har iaf aldrig ångrat mig:)

 8. Hej Sandra!

  Jag ångrar absolut inte mitt yrkesval. Jag jobbar inom klinisk genetik och tycker det är oerhört intressant! Det händer så mycket inom ny teknik och vetenskap och det är häftigt att få vara med om det. Varje vecka lär man sig nåt nytt, och mitt jobb är allt annat än monotont. Jag känner aldrig att det är jobbigt att gå till jobbet på morgonen och så har jag aldrig känt för nåt jobb tidigare. Jag har verkligen hittat mitt drömjobb.

  Fördelen med att bli biomedicinsk analytiker är att man kan välja mellan så många olika inriktningar sen i yrkeslivet. Jobba på alla möjliga olika kliniska labb, arbeta administrativt, jobba i något forsknings-team eller om du tar en magister kan du doktorera själv.

  Nu lite till lönen och vad jag har för erfarenheter:

  Jag tog examen 2007 och då var ingångslönen ca 18 000:-, idag är den (iaf inom mitt landsting) ca 23 000:-. Jag såg att länken du hänvisade till pratade om 19 500:-. I och med den strejk som var för några år sedan så höjdes ingångslönen till över 20 000:-.

  Visst kan lönen bli bättre, särskilt lönespridningen för de som jobbat länge, där är problemet större idag än ingångslönen anser jag. Det är dock mycket viktigt och bra att ingångslönen ökat, det tvingar arbetsgivaren till att jobba för en lönespridning. Jag har jobbat så kort tid (ca 6 år) men jag är optimistisk, jag tror på en förändring och tycker mig ha sett början på det i och med att ingångslönen ökat ca1000kr/år (om man ska dra det grovt).

  Som Lena Morgan skrev, välj yrke efter det du är intresserad av, det är många timmar man spenderar på jobbet =)

  Lycka till!

 9. Hej Sandra,
  Vill ge dig mina tankar som biomedicinsk analytiker kring yrkesvalet

  Jag har jobbat som biomedicinsk analytiker i snart ett år och har absolut inte ångrat mitt val. Jag tycker jättemycket om mitt arbete, det är en glädje att komma till jobbet varje dag. Dels har jag världens finaste och bästa kollegor, vi skrattar väldigt mycket tillsammans. Men det jag också känner är att vi genom vårt arbete gör en (livs)viktig skillnad för andra människor.
  Redan innan jag hade tagit examen fick jag flera jobberbjudanden och när jag senare sökte fanns det ett stort antal jobb att söka över hel Sverige. Jag kan i princip välja att arbeta vart jag vill i Sverige. Det tycker jag är en fördel.

  En biomedicinsk analytiker har stora valmöjligheter då det finns så många olika labb (ex. Patologi/ Mikrobiologi/ Genetik osv.) och arbetsgivare att välja emellan. Utifrån sitt intresse ska man hitta ett arbete som man gillar och vill utvecklas inom.
  Man kan också se biomedicinsk analytiker utbildningen som en bra grund att bygga vidare på och fortsätta plugga till en Magister eller Master examen för att sedan börja med forskning.
  Det är upp till en själv att välja det man är intresserad av och sedan jobba för att nå fram till nya mål.

  Att lönen inte är så hög som jag önskar är något att kämpa för och driva vidare i framtiden. Det år jag började jobba i Umeå höjdes ingångslönen från föregående år, och i år har ingångslönen höjts igen på min arbetsplats (runt 23 000kr).
  Det sker alltså en utveckling i positiv riktning.

  En av det viktigaste uppgifterna för oss ”nya” Biomedicinska analytiker är att synliggöra vårt yrke ännu mer och bidra till en positiv utveckling både vad gäller lön men också olika karriärsmöjligheter!

  Sandra det är bra att du ställer frågor och ifrågasätter.

  Önska dig lycka till i ditt val !

  //Anna Karin

 10. Jag är en tjej på 38 år som länge har funderat på vad jag ska bli ”när jag blir stor”, har velat lite hit och dit och det har inte blivit något alls. Känner dock att jag måste utbilda mig lite för att få ett bättre och mer stimulerande jobb än det jag har idag (har mest jobbat med städning och vaktmästeri). I våras satt jag och bläddrade i utbildningskatalogen från Karolinska institutet och fastnade plötsligt för biomedicinsk analytiker. Kollade upp kursförteckning på nätet och det sa liksom klick, det här är intressant, det här vill jag läsa! Möjligheter finns ju att bygga på utbildningen också, just nu låter masterprogram i forensisk vetenskap, infektionsbiologi och toxikologi intressant. 🙂

  Tyvärr han jag inte få med biomedicinska analytikerprogrammet i höstens ansökan, jag blev placerad bland de sena anmälningarna och chansen att komma in var obefintlig. Hade jag sökt i tid hade jag kommit in både i betygskvoten och högskoleprovskvoten.

  Det är positivt att utbildningen får fler sökande, men jag hoppas att inte alltför många hittat till utbildningen, det gör ju att betygskravet stiger och det kanske också krävs högre poäng från högskoleprovet – så att jag har chans att komma in till hösten 2014.

  Vad gäller lönen så är det väl en nackdel att den är så låg, men jag tror att det gäller att visa framfötterna, vidareutbilda sig och få mer ansvar. Idag jobbar jag treskift på och har en tjänst som lokalvårdare, och har säkerligen lika mycket i lön som en biomedicinsk analytiker, pga natt- och helgtillägg,. Jag skulle ändå välja att utbilda mig i tre år för att få göra något som kan ge mig så mycket mer än pengar tillbaka.

 11. Hej, tänk på att mycket av arbetet som biomedicinsk analytiker är väldigt enahanda och rutin. Att jobba på ett labb inom landstinget som en utav ”fotfolket” är faktiskt tråkigt även om folk försöker säga annorlunda av någon anledning. Troligtvis för att ingen vill nedvärdera yrket eftersom vi kämpar för att få upp lönerna osv. MEN, det är ett helt OK jobb. Slår många andra rutinjobb alla dagar i veckan såklart. Tänk också på att arbetsplatserna oftast inte är så speciellt roliga och livade. Typen som pluggar till biomedicinsk analytiker är oftast rätt tystlåtna, tillbakadragna och inte de mest spännande typerna tyvärr men alla väldigt trevliga och ordentliga. Riktigt svennebanan jobb.Vilket är utmärkt om du själv är en sådan person 🙂 Hursomhelst så är jag glad över att jag har denna utbildning i bakgrunden men kommer att söka mig mot något mer spännande så småningom.

  1. Hej Robert,

   Som jag har svarat tidigare i kommentarsfältet så blir de flesta jobb vad man gör dem till. Jag tror att ju mer kunskap du har om ett arbete, desto intressantare blir det och detta kan vara en förklaring till att många biomedicinska analytiker håller fast vid sin profession och ständigt fördjupar sin kunskap. Att biomedicinska analytiker skulle vara tristare typer än andra är nog en generalisering av stora mått, men kanske är det något i arbetets natur som kräver större koncentration än jobb där man kan konversera fritt medan händerna gör det de ska? 🙂

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.