Undersköterskor eller biologer....

Krisen i akutsjukvården skulle kunna lösas om man bytte ut sjuksköterskorna mot undersköterskor, sa landstingsrådet Anna Starbrink (FP) i morgonnyheterna på TV4 (läs här). Under eftermiddagen har hon visst tänkt till och förklarat sig med att hon menade att undersköterskorna skulle avlasta sjuksköterskorna så att sjuksköterskorna skulle kunna göra arbetsuppgifter som annars görs av läkare.

Ett inte särskilt genomtänkt uttalande, kan vi nog lungt påstå.

Men. Vad är väl nytt med detta egentligen?

Vi vet ju att legitimerade biomedicinska analytiker kan ersättas av andra kategorier på laboratorierna. Arbetsgivare kan besluta om att ta in andra som ser ut att kunna göra vårt arbete; biologer, molekylärbiologer eller andra, som säkerligen kan metoderna, men som ändå inte har legitimation och därmed det särskilda ansvaret för patientsäkerheten som samhället har gett oss. Visst, vi vet att det på sina håll är brist på biomedicinska analytiker, men akta er för hur stor bristen kommer att bli om några år om vi inte får till en bättre löneutveckling och karriärmöjligheter! Enligt Statistiska Centralbyråns prognoser kan det komma att saknas 7500 biomedicinska analytiker 2030, dvs två tredjedelar av dagens yrkesverksamma.

Sjuksköterskestudenterna har drivit framgångsrik lönekampanj ”Inte under 24k”, barnmorskorna har börjat samla sig för att få arbeta under drägliga villkor för att kunna ge blivande föräldrar och nyfödda barn den bästa vården. Vårdförbundet stödjer dessa initiativ.

När får biomedicinska analytiker nog och gör sin röst hörd?