Att få en fungerande sommar i vården är tydligen ett obegripligt mysterium

Åka till månen kunde vi redan för snart 60 år sedan. Idag planerar egocentrerade miljardärer för att fly till Mars (eftersom vi håller på att omöjliggöra liv här på Jorden). Artificiell intelligens slänger ihop en bok eller en video på ett ögonblick och flygande minrobotar; RoboBee, ska snart kunna användas som svärmar för övervakning, räddningsinsatser eller konstgjord pollinering.
Men att förstå att barnmorskor ska ha semester och att kvinnovården måste bedrivas ändå, tycks vara ett totalt obegripligt mysterium inför varje sommar.
Åtminstone för de som bestämmer. Vi andra har fattat galoppen för längesen.
Varför är det svårare än den mest avancerade rymdtekniken att planera för en vård som kan bedrivas efter befolkningens behov? Hur kan rekrytering av nya och att lyckas behålla erfarna på en nivå som möjliggör schyssta villkor vara lika komplext som nanoteknik?
Det börjar nästan bli komiskt. Politiker och andra beslutsfattare var inte sena med att basunera ut att eftersom det föds för lite barn så måste vi nog kanske säga upp barnmorskor, eventuellt lägga ner fler förlossningskliniker och dra ner på barnmorskemottagningar. Vad nu ”för lite” innebär, det föds väl det antal barn som individen önskar, bortsett gällande de som är ofrivilligt barnlösa?
Trots det så är det alltså för få barnmorskor för att man ens ska kunna få ihop en dräglig sommarperiod. Det är ju så knäppt så hälften vore nog. Blir människor extra dumma när det handlar om att finansiera vård och omsorg samt värdera kvinnodominerade professioner? Eller vad beror det på?
Tomma schemarader, kompetensväxling, sommarstängda enheter och sålda semesterveckor. När kommer detta att försvinna ur vårt vokabulär?
Och när kommer den konstanta etiska stressen att lämna barnmorskor trötta hjärtan och själar?
Åsa Mörner, legitimerad barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet
Kommentarer
Lämna ett svar
Boka din lönecoachning!
Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.
Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.
Säkra din plats här!
Samma dag som männen börjar föda barn kommer villkoren bli bättre.
När det pga konjunkturen blir Kris i byggbranchen pga förre bedömer att de har råd att anlitar byggare säger staten: Vi höjer rotavdraget så att byggarbetarna inte blir arbetslösa.
Inte ska anställda män inom byggbranschen behöva skola om sig, eller anpassa sitt löneläge efter vad folk har råd att betala. När dem ekonomiska krisen drabbar en manlig bransch är det en självklarhet att vi kan belasta den gemensamma kassakistan.
Men om efterfrågan på det kvinnliga yrket barnmorksans, som tar hand om kvinnors behov, kompetens minskar så ska den kostnaden bäras av enskilda barnmorskor genom byte av yrke. Inte en tanke på att ett minskat barnafödande på sikt kan leda till att arbetsbelastningen hamnar på en rimlig nivå.
Ps, varför omfattas inte tex frisörer av rotavdrag? Kan det finnas ngt samband mellan att det främst är kvinnor som betalar andra kvinnor för att utföra en tjänst? Stor del av rotavdraget går till onödig bytande av fungerande kök och byggandet av större altaner, inte till nödvändigt underhåll.