Carita och Åsa som står upp för aborträtten.

Idag, på den Internationella Aborträttsdagen, står vi i Vårdförbundet tillsammans upp för aborträtten!

Bristen på lagliga, säkra aborter orsakar fortfarande tiotusentals gravidas död årligen. Det gör osäkra aborter till en av de största dödsorsakerna bland kvinnor globalt sett. Patriarkala och religiösa krafter inskränker kvinnors rätt till sin egen kropp, något som är påtagligt i stora delar av världen. Flera länder i Afrika, Asien och Syd- och Centralamerika har strikta abortlagar eller abortförbud. Dock sker inte färre aborter där, utan endast fler osäkra och farliga aborter. aborter och straffet om det upptäcks leder många gånger till långa fängelsestraff. Till och med kvinnor som drabbas av missfall döms till fängelse för illegal abort. I länder där abort är tillåtet kan tillgången till abort vara starkt begränsad och ibland nästan omöjligt att få tillgång till på grund av att samvetsfrihet, eller som Vårdförbundet hellre kallar det; vårdvägran. Det finns helt enkelt inte några abortkliniker att söka till eller väldigt få.

28 septSnart stundar det amerikanska valet där den ena kandidaten propagerar för kvinnors rättigheter och rätten att bestämma över sin egen kropp. Den andre har orsakat att miljoner amerikanska kvinnor i fertil ålder inte längre kan fatta egna val om de ska vara gravida eller inte. Anledningen är att republikanen Trump tillsatte en rad konservativa domare i amerikanska Högsta domstolen under sitt presidentskap. Det gjorde att dessa domare kunde upphäva det prejudicerande rättsfallet ”Roe vs Wade”. Roe vs Wade hade sedan 1972, säkrat aborträtten i alla amerikanska delstater. Men nu, i och med Trumps beslut, gavs det ett gyllene tillfälle för bakåtsträvande, kvinnofientliga delstatspolitiker att införa nya lagar om abort. Ett förödande beslut som i skrivande stund lett till att 22 delstater har strikt abortlagstiftning eller totalt abortförbud.

I dessa stater, liksom i andra delar av världen där det är få eller inga lagliga möjligheter till abort, är också tillgången till sexualundervisning och preventivmedel ofta undermålig och ibland inte ens tillåten. Det är fattiga och utsatta som drabbas hårdast eftersom de med stabil ekonomi och ett socialt skyddsnät kan få tillgång till en säker abort genom betalning exempelvis genom att resa till ett land eller delstat där det är tillåtet med abort.

I Texas har antalet kvinnor som dör under graviditet, förlossning eller kort efter förlossning stigit dramatiskt sedan 2021 då den konservativa delstaten införde abortförbud.

Svensk lagstiftning ger tillgång till fri abort till och med graviditetsvecka 18 och abortvård erbjuds inom den offentliga vården till alla som befinner sig i landet. Abortvården här är lättillgänglig, men ibland kan långa avstånd och andra omständigheter såsom kvinnor som lever i kontrollerande relationer, hedersproblematik och ekonomiska förutsättningar begränsa tillgängligheten. Det finns flera förbättringsområden även för Sverige att arbeta på för en tillgänglig och jämlik abortvård.

För oss är aborträtten en prioriterad fråga, både nationellt och internationellt. Aborträtt är en mänsklig rättighet, utan en tillgänglig abortvård kan vi inte uppnå ett jämställt samhälle. Och även om aborträtten på hemmaplan har ett starkt stöd hos den svenska befolkningen så måste vi bevaka och skydda den.

Vårdförbundets lösningar för en mer tillgänglig och jämlik abortvård i Sverige:

– Ge barnmorskor möjlighet att självständigt handlägga aborter

– Utöka barnmorskors förskrivningsrätt så de kan förskriva preparat vid medicinska aborter samt smärtlindring

– Tillåt hemabort fullt ut. Innebörden av det är att även första tabletten kan tas i hemmet.

– Inför reglerade specialistutbildningar för barnmorskor på universitet och högskolor så barnmorskor kan bli specialistbarnmorskor inom abortvård

 

Vi måste nu visa solidaritet med de som lever i länder med strikta abortlagar eller abortförbud. Vi kan också gemensamt stötta organisationer som arbetar för en förändring och för rätten till sitt liv och sin kropp.

Var med tillsammans med oss och stå upp för kvinnors rättigheter, för mänskliga rättigheter! Idag och imorgon!

 

Carita

Åsa Mörner, leg barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet

Carita Sturesson, leg barnmorska och yrkeshandläggare för barnmorskor i Vårdförbundet

Boka din lönecoachning!

Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!