Vad är det för likhet mellan vårdens personalpolitik och en gök?

Så var det dags igen. Dags att bomma igen en förlossningsavdelning med motiveringen ”för lite personal”. Men den här gången kryddar ledningen i Lycksele lite extra genom att skylla på Vårdförbundets pågående konflikt.

Sedan mitten av 70-talet så har varannan förlossningsenhet lagts ner. Men befolkningen har ökat med 30%. En rätt svår ekvation att få ihop. Resultatet har blivit längre avstånd för de födande och ett förändrat och mer pressat arbetsklimat för barnmorskor. I Norge tänker man annorlunda och baserar istället sin förlossningsvård på både vetenskap och befolkningens behov. Där har man tre olika nivåer av förlossingsvård som bygger på geografi samt medicinska förutsättningar.

Visst är vi bra i Sverige gällande mödra- och spädbarnsdödlighet.

Men Norge är bättre.

 

Sedan är ju inte den mentala hälsan inräknad i måttet. Hur mäter och värderar vi den gravidas psykiska mående och oro?

Oro över att inte hinna åka den där snirkliga, långa vägen till närmaste förlossning. Oro över att inte få en närvarande barnmorska. Oro över att inte få föda som jag själv vill. Eller i väggrenen.

Nedläggning och ”tillfälliga” stängningar pga personalbrist tycks vara en pandemi i Sverige.

 

Och egentligen så har vi inte ens någon brist på personal. Varannan barnmorska arbetar deltid pga alltför påfrestande arbetsmiljö. Och var fjärde barnmorska har lämnat vården helt. En grym farsot som orsakar en kompetensdränering i svensk kvinnovård. Nationella vårdkompetensrådet bekräftar det vi sagt länge: Det råder ingen brist på barnmorskor- det är brist på schyssta arbetsgivare som kan erbjuda attraktiva villkor. 

Att försöka skuldbelägga Vårdförbundet är fullkomligt idiotiskt. Vi har inte ens en strejk inom kvinnovården i Västerbotten. Det enda som berörs är att barnmorskorna som är anställda där ska gå hem i tid och inte arbeta övertid. Det vi vill med konflikten är en väg mot en lösning på den evighetslånga vårdkris som Sverige drar runt med och som befolkningen lider av.

Hör göken gala utanför fönstret i ett grönskande sommarlandskap; KO-KO.

Kommer på mig själv med att associera till hälso-och sjukvårdens personalpolitik.

Koko

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!