Än slank hon hit…och än slank hon dit.. och än slank hon ner i diket… Ungefär så känns det när vi snackar om kvinnors rättigheter och rätten till sin egen kropp. Å ena sidan så röstade Sloveniens parlament emot en begränsning av aborträtten. Och  Frankrike beslutade om flera underlättningar kopplat till aborträtten. San Marino tog också ett kliv in i nutiden och  legaliserade äntligen abort.

Men samtidigt ser vi med förskräckelse hur det stora, mäktiga landet i väst alltmer förvandlas till en skrämmande verklighetsbild av Margaret Atwoods Gilead från böckerna och serien The Handmaids tale. Hur länder i vår närhet såsom Polen, Malta och Ungern antingen fortsätter att inskränka kvinnors rättigheter genom att ha ett förbud mot kvinnors självbestämmande, eller inför vidriga ”åtgärder” där abortsökande tvingas lyssna på hjärtljud innan de ske genomgå den abort som de redan fattat ett självständigt beslut om att genomföra. Vad som kommer hända med aborträtten i Italien efter det italienska valet där högernationalismen segrade, något som brukar medföra förämringar gällande sexuella och reproduktiva rättigheter, lär vi ju snart få se. Den är redan idag begränsad eftersom vårdvägran är tillåtet, något som försvårar tillgången till abort.

Även i Sverige blåser högernationalistiska vindar hårt. Vindar som beundrar de ”värdekonservativa” länderna och staterna som förbjuder människor att besluta över sina egna liv. Vad kommer hända i vårt land? Kan vi verkligen vara säkra på att vi får behålla den aborträtt som vi kämpat för, att den kommer lämnas oförändrad oavsett vilket styre vi kommer att få i framtiden? Vi ser med fasa att maktpositioner och beslutsfattande organ fylls av personer som öppet propagerat mot den svenska abortlagstiftningen.

Vi må ha vår aborträtt idag och förmodligen imorgon också. Vad som händer därefter vet vi inte. Innan vårt land legaliserat abort så reste svenska kvinnor till Polen för att få genomgå en trygg abort. Idag är polska kvinnors kroppar fjättrade  Det trodde nog aldrig de polska kvinnorna innan den dag då de kastades tillbaka till en mörkare tidsera.

Av solidaritet behöver vi tillsammans göra våra röster hörda och stå upp för aborträtten. För de kvinnor som fortfarande inte får bestämma. För de som genomgår illegala ingrepp. För de som har skadats av trådgalgen, giftet eller ”naturbryggden”. För de som lever i rädsla.

Men också för att säga att aldrig mer ska vi förbjudas att bestämma över våra egna liv här i Sverige.

Visst är det märkligt att vi fortfarande, 2022, måste stå upp för våra rättigheter att det inte är en självklarhet? Och visst är det ännu märkligare att det alltid är kvinnan som skuldbeläggs och får ta ansvar för oönskade graviditeter?  Var är männens ansvar? Men det är alltid kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter som skärskådas och  inskränks.

Den 28 september är det Internationella Aborträttsdagen eller Safe Abortion Day. En dag som handlar om mänskliga rättigheter. Rätten att genomgå en trygg och säker abort baserad på den egna fria viljan är en grundläggande mänsklig rättighet. Och som barnmorska är jag stolt över möjligheten att stötta den som vill ha rådgivning, information och medicinsk behandling för att avsluta en graviditet. Oavsett anledning. Den har inte jag att göra med.

 

Åsa Mörner

Leg barnmorska och leg sjuksköterska


Kommentarer

 1. Att aborträtten ens ifrågasätts 2022 är skamligt!
  Det är MIN kropp och att ta ett sådant beslut, som abort är inte lätt, men det måste ändå vara MITT beslut.

 2. Tack för en faktabaserad, aktuellt och starkt inlägg!
  Som alltid är det en fröjd att läsa dina inlägg Åsa, alltid i frontlinjen för aborträtten och abortrelaterade frågor som rör barnmorskeriet, vi är så glada att ha dig.
  Må dina starka och sanna ord aldrig tystna, vi står alla bakom dem och dig!!

 3. Så bra skrivet.Känner dock oro för att lagen om abort kan försämras även i Sverige.

 4. Detta är oerhört viktigt att det finns aborträtt. Det är otäckt att det inte är en självklarhet för kvinnor i världen. Jobbar med detta och kommer alltid stå upp för det.

 5. Aborträtten och kvinnans rätt att själv bestämma över sin kropp är en förutsättning för ett jämlikt- och jämställt samhälle.
  Ingen människa som sett konsekvenserna av illegala aborter kan vara abortmotståndare.
  Med respekt för dem som inte vill delta i verksamheter där aborter förekommer så finns det så många arbetsplatser att jobba på som sjuksköterska och barnmorska där man inte utför aborter. ”Samvetsklausuler” eller vårdvägran är inte förenligt med svensk sjuksköterske- eller barnmorskelegtimation.

Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!