Att bära dig genom glädje och smärta är det mest meningsfulla jag kan göra

Skrivet av Gästbloggare

25 oktober 2021

Barnmorskebloggen

Nu när jag är föräldraledig sedan tre månader, består mina dagar av att bära runt på sex kilo kärlek. Som blivande barnmorska ska jag också kunna bära dig som gravid och födande kvinna, i dina svåra stunder i livet. Ibland lyssnar jag på den gamla Simon och Garfunkel-låten Bridge over troubled water, och tänker att det finns många fina liknelser i texten som jag kan koppla till barnmorskeyrket. Lyssna, och fundera på om inte den är skriven till en barnmorska egentligen. ”I will comfort you, I´ll take your part, When darkness comes and pain is all around”.

Om du har varit utsatt för ett övergrepp. Om du ska se ditt barn på ultraljud och vi hittar en allvarlig avvikelse. Om dina värkar satt igång för tidigt och du kommer föda ett barn extremt prematurt med alla risker det innebär. Om det värsta hänt och ditt barns hjärta inte längre slår. I dina svåraste stunder ska jag bära dig.

Jag lär mig allt jag kan för att hjälpa dig. Jag öppnar mitt hjärta och armar och behöver ge en del av mig själv för att hålla dig uppe.

”Like a bridge over troubled water, I will lay me down”. Det ingår som barnmorska och jag känner att mitt blivande arbete är det mest meningsfulla jag kan göra. Att få göra skillnad och stödja genom glädje och smärta.

Jag tänker på min nyligen genomgångna förlossning, som kom som en överraskning i graviditetsvecka 35 när hela familjen var på semester. På morgonen vaknade jag av att vattnet gick.

45 mil hemifrån skulle jag genomgå en av de största händelserna i livet, på ett främmande sjukhus.

Hela min förlossningsplan gick i stöpet och jag hade knappt hunnit prata med min sambo om hur en förlossning går till. Men istället för att bli oroad, så skrattade jag och kände mig ovanligt lugn. Det var ju klart att detta skulle hända i sommarstugan, för så blir saker i vår lilla kaosfamilj.

13 timmar efter vattenavgång föddes vår son Alfred och nu har jag spenderat 90 dagar med honom i famnen. Jag har tröstat honom och burit honom. Ibland är det enda som fungerar att bära omkring honom för att han inte ska vara ledsen. Just nu bär jag mitt barn nära, det är mitt viktigaste jobb. Bära och ge honom trygghet, värme och kärlek.

Men när han fyller ett år ska jag återuppta mina studier och fortsätta att bära dig.

Ida Persson 
Barnmorskestudent & Operationssjuksköterska 
Styrelseledamot Vårdförbundet Uppsala
Styrelseledamot TCO Uppsala

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!