"Jag bär broschen med stolthet för yrket och som en symbol för att jag snart är färdig legitimerad barnmorska"

Skrivet av Gästbloggare

16 november 2020

Barnmorskebloggen

Barnmorskeexamen närmar sig med stormsteg och det gör att jag reflekterar mycket över vägen som har lett mig hit; till barnmorskedrömmen. Hur stolt jag kommer känna mig den dagen jag tar examen och kan titulera mig själv barnmorska. Barnmorska som är en så oerhört viktig profession för samhället – och för världen. Efter tio års tid ska jag nu nå mitt mål; legitimerad barnmorska. Det är ett mål som jag har haft vid varje nytt moment under grundutbildningen, under jobbet som sjuksköterska, under barnmorskeutbildningen och under sommarmånaderna på BB-avdelningen. 

Under sjuksköterskeutbildningen längtade jag verkligen till examen och den broschutdelning som skulle äga rum. En brosch som sammanfattade att det första delmålet var avklarat (om jag inte räknar svenska som andraspråk som ett delmål i sig). Tre år av studier på universitet i Sverige. En brosch som visade för alla i min omgivning att jag var sjuksköterska, men framförallt ett bevis till mig själv. En liten rund bit av metall, som sammanfattade allt jag gjort under tre år. För min del var broschen viktigt. Efter examen bar jag den dagligen på jobbet. Broschen blev en tydlig påminnelse av vad jag hade klarat av.

I början av termin tre på barnmorskeprogrammet började jag fundera på barnmorskeexamen och om det fanns en brosch från vårt barnmorskeprogram på universitetet, men det fanns det inte. Jag började leta själv efter något smycke som skulle passa som min alldeles egna barnmorskebrosch. Jag tänkte i första hand till mig själv, men jag tänkte även på mina klasskamrater. Jag hann kolla och hittade några riktigt fina broscher på nätet, men det kändes ändå lite konstigt att försöka hitta en egen brosch för att symbolisera något så stort som den barnmorskeexamen jag nu skulle ta. 1,5 år av hårt arbete.

När nu Vårdförbundet lanserar vår barnmorskebrosch känner jag att den brosch jag tidigare letat efter och saknat äntligen finns!

Här kan du beställa broschen

Det är en brosch som påminner mig om vad jag klarat av för att få titeln legitimerad barnmorska. En brosch som jag kan bära dagligen i mitt arbete och som förenar oss barnmorskor. En brosch att bära inte bara för mig själv utan för att visa att jag är barnmorska. Att den finns där i alla de möten jag kommer ställas inför med kvinnor i olika faser i livet, att kunna stödja och främja deras sexuella och reproduktiva hälsa. Jag kommer bära broschen med stolthet för yrket och som en symbol för att jag nu uppnått mitt mål; legitimerad barnmorska.

Är du barnmorska och medlem i Vårdförbundet? Eller är du medlem och studerar till barnmorska? Varsågod, broschen är till dig.

Gemma Safikhani
Barnmorskestudent
VFU Linköping förlossning

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!