Barnmorskor gör skillnad! - Milla Belkacem

Milla Belkacem, Barnmorska Stockholm
Milla Belkacem, Barnmorska Stockholm.

Det har varit några händelserika år. Arbetet för kvinnors hälsa, rättigheter och ökad jämställdhet har sällan känts så viktigt.

BB-­ockupationen i Sollefteå. Stort deltagande i Barnvagnsmarschen, för respekten för kvinnors liv. Födelsevrålet uppmärksammas som en opinionsbildare för förändring och förbättringsarbete inom förlossningsvården. Kvinnor har börjat ifrågasätta och synliggöra strukturella orättvisor och med gemensam kraft har vi fått våra röster hörda.

Vi har sagt ifrån, gått emot tystnadskultur och samhällsnormer med nya möjligheter som vuxit fram.

Och ingen har kunnat undgå rörelsen #metoo som visat omfattningen av sexuella trakasserier. Vi har tagit del av tiotusentals vittnesmål i sociala medier allt från osynliggörande och makthierarkier till sexuella anspelningar, trakasserier och regelrätta våldtäkter. Ett uttryck för den könsmaktsordning som finns i samhället.

Året har kantats av starka känslor med många gånger barnmorskor i spetsen för kvinno-­ och jämställdhetsfrågor. För kvinnors upplevelser spelar roll. Starka känslor är en grund för drivkraft och förändring. Jävlar anamma helt enkelt! Vilket vi sett hos barnmorskor inte bara i Sverige utan över hela världen.

Internationella barnmorskedagen är en dag att fira och en viktig påminnelse om att arbetet för jämställdhet i kampen för kvinnors hälsa fortsätter.

Heja barnmorskor, vi är grymma!

 

/Milla Belkacem, Barnmorska Stockholm

Milla

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!