Camilla: Att arbeta som barnmorska på gynavdelning

Skrivet av Gästbloggare

22 maj 2015

Barnmorskebloggen

Mitt namn är Camilla F Ahltin. Jag är 36 år och arbetar som legitimerad barnmorska på gynavdelningen Gävle sjukhus. Jag har varit färdig sjuksköterska i 8 år och barnmorska i 3 år. Redan innan jag började läsa till sjuksköterska hade jag bestämt mig för att det var barnmorska jag skulle bli. Barnmorska för mig då, det var att arbeta på förlossning och/eller bb. När jag gått klart sjuksköterskeutbildningen så började jag att arbeta på gyn och stortrivdes med det, jag gick även lite extra på bb. Jag gjorde även ett avbrott och arbetade med hematologi för att sedan återgå till gyn. Även som nyfärdig barnmorska arbetade jag på gyn och bb, det var kö på att få komma ner till förlossningen och det var ju dit jag skulle. När jag köat färdigt cirka 10 månader så började jag på förlossningen med rotation mot gyn och trivdes bra med det. Jag har nu ett fackligt uppdrag på 50% och arbetar mina övriga 50% på gyn och trivs toppenbra med det.

Jag arbetar cirka 20% på vår mottagning för kvinnor med gynekologisk cancer och resterande på vårdavdelningen. På vårdavdelningen vårdas både inneliggande patienter och dagvårdspatienter. Det är en stor variation av både ålder och besvär. Åldern variera mellan tonår och till livets slut. Orsakerna till vården är olika här följer några exempel: planerade och icke planerade aborter, graviditetsillamående, pre och postoperativ vård i samband med gynekologiska operationer, gynekologisk cancer, extrauterin graviditet, mastit, infektioner, smärtproblematik med mera. På kvällar, nätter och helger har vi även telefonrådgivning och akuta besök av patienter med gynekologiska besvär.

På mottagningen för kvinnor med gynekologisk cancer, möter jag kvinnor i alla åldrar som drabbats av gynekologisk cancer. Vid diagnos, vid behandling, komplikationer/biverkningar, planeringar och mycket mer.  Även här har min kunskap inom sexuell och reproduktiv hälsa en viktig funktion.

Jag ville beskriva min väg och mitt arbete idag för att också visa på den stora variationen som detta fantastiska yrke ger, och att det inte alltid blir som man har tänkt sig. De allra flesta kopplar ihop barnmorska med mödravård, förlossning och bb. Vilket inte är så konstigt. De flesta som utbildar sig till barnmorska delar nog också den bilden och utbildningen är ju till största del inriktad mot obstetriken, vilket verkligen behövs. Enligt kompetensbeskrivning för barnmorska så är det en relativt stor del av den sexuella och reproduktiva hälsan som gynekologin omfattar. Hur får vi då in mer gynekologi i utbildningen? Utöka studietiden? Tror och hoppas på en egen direkt och längre barnmorskeutbildning framöver!

Jag tror att om utbildningen innehåller mer gynekologi så värderar och värnar vi mer om vår kunskap och vårt kompetensområde. Den behövs för att vårda kvinnan genom hela livet. Jag har världens bästa jobb!

Camilla F Ahltin

Barnmorska, Gynavdelningen Gävle sjukhus

Boka din lönecoachning!

Nu är äntligen vår digitala lönecoachning i gång igen efter sommaren. Vi har flera tillfällen med fokus på löneförhandling eller lönesamtal. Passa på att öka dina kunskaper om lön, löneförhandling och lönebildning. Det har du nytta och glädje av hela yrkeslivet.

Sedan starten hösten 2021 har vi gruppcoachat över 8000 medlemmar. Ta chansen du också.

Säkra din plats här!