Eira: Våga fråga och våga lyssna viktigt på ungdomsmottagningen

erira-alankoAtt arbeta som barnmorska på ungdomsmottagning innebär att jag får möjlighet att ta del av unga människors vardag, dela glädje och sorg, förväntan och förtvivlan, medgångar och motgångar och ofta utan att ens fråga efter det. Ungdomar söker själva till ungdomsmottagningen och det är för ungdomarna vi arbetar, på deras uppdrag. En dag på ungdomsmottagningen innebär många olika möten och ofta kommer ungdomen med en besöksorsak men inte sällan brukar besöket sluta i att även andra funderingar och besöksorsaker berörs.

När du har en ungdom framför dig som sitter kvar utan ett ord men tydligt visar att hen inte vill gå, då vet jag att det är något som pågår där inne hos ungdomen. Kanske har hen inte avgjort om jag är en person som klarar av att höra det hen vill berätta om eller om jag är en inkluderande individ eller så har hen inte arbetat upp tillräckligt mod för att berätta det som upptar hens tankar. Jag brukar då lugnt sitta kvar och börja småprata om allt mellan himmel och jord och ofta brukar det då tillslut komma, en fundering/ tanke som är oerhört viktig för individen framför mig. Att få ta del av dessa livsfunderingar är en upplevelse för mig som barnmorska och något jag värderar högt i min profession.
Att få arbeta på ungdomsmottagning innebär också en möjlighet att få arbeta tvärprofessionellt och med helhet, fysisk, psykisk och sexuell hälsa vid varje besök. Även om en ungdom söker för t ex ett graviditetstest så ingår frågor om hemmiljö, skolan, bruk av alkohol och nikotin, mående m.m.
En sammanfattning av en dag på ungdomsmottagning, vad möter jag som barnmorska?
Jag har idag träffat en tjej som var orolig för graviditet och ville ta ett grav-test, det visade sig vara negativt men hon berättade även om att hon nyligen blivit misshandlad av en bekant. En kille kom för att han ville testa sig för sexuellt överförbara infektioner (STI) och han berättade att han mådde bra och tränade mycket. En tjej kom för att hon inte trivdes med sitt preventivmedel och ville byta, hon var från början skeptiskt till hormonella preventivmedel men sa vid detta besök att hon var så nöjd med att känna sig trygg då hon har ett skydd mot graviditet. Jag träffade även en tjej som upplever smärta vid samlag sedan flera år och hon har även kontakt med ungdomsmottagningens kurator.

Att lyssna, normalisera och vara en extra vuxen som finns där! Det är vad att vara barnmorska på ungdomsmottagningen innebär till stor del. Våga fråga och våga lyssna!
Eira Alanko

Jag arbetar som barnmorska på Faluns och Rättviks Ungdomsmottagning (UM). Faluns UM har öppet mån- fredag medan Rättviks UM har bara öppet en dag/ vecka.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!