Barnmorska utan att vare sig förlösa eller mysa med barn

Åsa Mörner”Å vad härligt att jobba som barnmorska! Tänk vad många bebisar du får mysa med!”

Om jag fått en tia varje gång någon sagt det så skulle nästan vara rik. Att arbeta som legitimerad barnmorska innebär aldrig att ”mysa med bebisar”.

”Det måste vara helt fantastiskt att vara med i födelseögonblicket, att få förlösa ett barn och hälsa det välkommet till livet”

Jo, det är fantastiskt. Men bara för att jag sa att jag arbetar som barnmorska så innebär inte det att jag jobbar på förlossningsavdelningen.

Jag har mötts av idel hyllningar och romantiserade föreställningar som grott sedan barndomsdrömmen om yrkesrollen som barnmorska. Det väcker oftast enormt mycket känslor, särskilt hos kvinnor, när jag berättar om vad jag har för utbildning.

Det var ingen konkret barndomsdröm att bli just barnmorska, men fascinationen av den reproduktiva livscykeln har alltid funnits där. Jag lånade hem böcker om alla möjliga sorters djur och bläddrade snabbt fram till avsnitten om dräktighet och ungar, jag smygläste mina föräldrars bok om graviditet; ”Ett barn blir till” av Lennart  Nilsson om och om igen, och slutligen landade jag i vuxen ålder i tanken att gå från sjuksköterska till barnmorska. Det kändes naturligt, lika naturligt som den reproduktiva livscykeln.  Men i min värld lämnar man aldrig sjuksköterskeyrket helt, man kombinerar båda professionerna för att kunna utföra sitt arbete korrekt.

Men just förlossning? Varför tror så många att den legitimerade barnmorskan ägnar hela sitt yrkesliv åt att förlösa, eller ”gulla med barn” som mindre vetande tycks tänka alltför ofta? Barnmorskors arbetsområde är den reproduktiva hälsan, och reproduktiv hälsa innefattar allt från undervisning i skolklasser, ungdomsmottagningar, mödrahälsovård, preventivmedelsförskrivning, cancervård, provtagningar, sexologi, operationsvård, rådgivning till den åldrande kvinnan…. Och människan i fokus är KVINNAN. Och hennes eventuella partner såklart.

Min anställning är på en Barnmorskemottagning och det är precis där jag alltid föreställt mig att arbeta som barnmorska. Att få möta blivande föräldrar, följa deras resa från första besöket på mottagningen till efterkontrollen, iförda en helt ny roll i livet; som föräldrar. Och att träffa kvinnor som vill motverka graviditet, förskriva ett preventivmedel som passar just DEN personen, ibland är det ett detektivarbete! Variationsrikedomen i mina arbetsuppgifter som barnmorska är stor.  Uppföljningar efter aborter, sex och samlevnadsfrågor, STI (sexuellt överförbara sjukdomar) och föräldrautbildning. Men framför allt; att vara lyhörd inför kvinnans önskemål, arbeta med hälsosam livsstil och att identifiera det medicinskt avvikande.

Och jag tror inte att det bara är kvinnor som är fascinerade av professionen barnmorska. Sex, samlevnad, hormoner, befruktning… vem är inte förundrad av det egentligen? Det finns en handfull manliga barnmorskor, men jag tror att det är bra många fler män, som inte bara skulle trivas som handen i handsken, utan som även skulle kunna vara med och bidra till en positiv utveckling av yrket om de valde att utbilda sig till just barnmorskor. Så, män; vad väntar ni på? Barnmorskeyrket är utvecklande, variationsrikt och fantastiskt!

För övrigt så fick jag den ovannämnda boken av Lennart Nilsson när jag flyttade hemifrån, den var ju liksom min från allra första början i alla fall.

Åsa Mörner

Legitimerad sjuksköterska och legitimerad barnmorska

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!