Emma: Sveriges nordligaste förlossningsklinik

Emma KuoljokDet är en lördag i mitten på april, klockan är kvart i 7, det är 5 minusgrader och solen skiner från en klarblå himmel. På vägen till sjukhuset i Gällivare går man över Vassaraälven, därifrån har man en perfekt utsikt över fjället mitt i stan, Dundret. Det är alldeles vitt på toppen och pisterna ser ut att vara preparerade kvällen innan, kontrasten mot den blåa himmelen ger mig gåshud och solen mot snön är bländande.

Om några timmar kommer minusgraderna bli plusgrader och Gällivareborna kommer att vallfärda till Dundret för att få åka i manchestern, dricka en kopp kaffe i toppstugan eller för att gräva en grop i snön där man kan ligga på ett renskinn och lapa sol hela dagen. Jag vet att min dag kommer att se annorlunda ut, för jag är på väg till Sveriges nordligaste förlossningsklinik för ett förmiddagsskift.

På Sveriges nordligaste förlossningsklinik är ingen dag den andra lik, kanske är det därför som jag inte lider av att behöva vara inne en sådan här dag? Kanske är det på grund av att jag trivs med och tycker så mycket om mina kollegor. Kanske beror arbetsglädjen på att jag varje dag har chansen att hjälpa en ny individ till världen? Kanske beror mina lätta steg till jobbet på att arbetet här på vår klinik är en utmaning, dels på grund av de långa avstånden vi har i vårt upptagningsområde? Gällivare, eller Váhtjer som det heter på samiska, ligger ungefär 20 mil både från Karesuando och Abisko, ungefär 15 mil från Pajala och Vuollerim.

Avståndet till förlossningen har en stor inverkan på vårt dagliga arbete, dels vid telefonrådgivning då en kvinna ringer och har värkar, när ska hon komma in? Åker hon in för tidigt finns risken att hon måste ligga på patienthotellet i en vecka och åker hon in för sent finns risken att barnet föds efter vägen. Efter förlossningen så gäller det att allt planeras in i minsta detalj, när och var ska PKU tas, när och var ska den andra barnläkarundersökningen göras. Alla detaljer måste tänkas på för att underlätta för de nyblivna föräldrarna för att undvika att de ska behöva sitta 80 mil i bil, varav 60 mil med en nyfödd liten människa.

Det är nog många faktorer som gör att jag trivs på jobbet, så därför ser jag fram emot att gå till jobbet idag och kommer göra det även till ett nattskift en fin sommarkväll i början på juli när midnattssolen kastar sina strålar på ett grönskande Dundret.

Gästinlägg av:
Emma Kuoljok
Jobbar på förl./BB/gyn-avd i Gällivare sedan sommaren 2014 då jag blev färdig barnmorska. Förtroendevald på arbetsplatsen.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!