Det är nu det riktiga arbetet börjar

Efter många månader av förberedelser, slipande på strategier, viktiga vägval och intensiva förhandlingar kom Vårdförbundet den 7 april överens med SKR och Sobona om ett nytt centralt kollektivavtal, HÖK 25. Det är alltid en svår avvägning att hitta tidpunkten när förhandlingarna nått vägs ände. Just i år bedömde vi att det var så här långt vi kunde komma och att alternativa vägar inte skulle åstadkomma väsentliga förflyttningar. Avgörande detaljer kom på plats i det sista och gjorde att förbundsstyrelsen kunde göra en sammanvägd bedömning och säga ja till innehållet.
Reallöneökningar och höjda ob-ersättningar
Det är osäkra tider i världen och vi har bedömt att ett siffersatt avtal ger bättre förutsättningar för medlemmarna att få reallöneökningar. Avtalet följer industrins så kallade märke på 6,4 procent, fördelat på 3,4 procent 2025 och 3,0 procent 2026. Det innebär att en arbetsgivare ska garantera Vårdförbundets medlemmar minst 3,4 procent i år och 3,0 procent nästa år. Garantin gäller på kollektivet, inte på individnivå. Din nya lön gäller retroaktivt från 1 april 2025.
Ob-ersättningarna i AB (Allmänna bestämmelser) höjs med samma siffror. Dessutom får du kvälls-ob på fredagar från kl 17 i stället för kl 19. Och från 1 april 2026 höjs ob på natt till lördag, söndag och helgdag med hela 30 procent! Lokala avtal gäller om man lokalt inte kommer överens om annat. De kommande två åren ska vi också ta ett ordentligt tag och tillsammans med SKR se över ersättningarna i AB – särskilt ob.
Vi fortsätter också arbetet med att ta fram ett bättre löneavtal, där det ska blir tydligt vad som krävs för att du ska få din nya lön i tid, att du får ett bra lönesamtal med din chef – och att din chef får vettiga förutsättningar att sätta lön. Vi har redan nu fört in krav i löneavtalet på att arbetsgivaren ska göra en ordentlig tidplan för löneprocessen och att chefens förutsättningar är avgörande för kvalitén i lönesättningen.
Fokus på förutsägbara och hållbara scheman
I år har fokus legat på förutsägbara och hållbara scheman. Här har vi lyckats förhandla fram förbättringar rörande förskjuten arbetstid som innebär att du får ersättning under 14 i stället för 10 dagar och förhöjda ersättningen under 7 i stället för 2 dagar. Det gör att arbetsgivare tvingas tänka till innan de gör förändringar i schemat och att du får bättre betalt för besväret det innebär att få ändrat schema. Vi har också fått igenom en större tydlighet när det gäller skillnaderna mellan ordinarie arbetstid, jour och beredskap. Och om du blir inbeordrad under din beredskap så får du övertidsersättning även för restiden.
Vi har nu slagit fast att natt räknas mellan kl 22-06. Eftersom SKR tidigare har hävdat att natten ska räknas 00-06, är det nu fler som kan kvalificera sig till sänkt veckoarbetstid. För att få sänkt veckoarbetstid vid nattarbete ska du nämligen arbeta minst tre timmar på natten för att hela passet ska räknas som ett nattpass. Nu kan alltså fler komma upp i 10 procent natt (sänkning till 36 timmar och 20 minuter/vecka) respektive 30 procent natt (sänkning till 34 timmar och 20 minuter/vecka).
Vårdförbundet ska dessutom göra ett gemensamt arbete tillsammans med SKR där vi ska fokusera på goda exempel och verktyg för att åstadkomma bättre scheman. Scheman som inte ändras ständigt och jämt, där medlemmar har inflytande, fler lediga helger och som ger en bra balans mellan arbete och fritid.
Har du redan nu exempel som du vill dela med dig av? Lägg gärna en kommentar här nedan eller kontakta din avdelningsordförande!
Deltidare får övertidsersättning på samma nivå som heltidare
En principiellt viktig fråga har varit att lösa diskrimineringen av deltidsanställda, som när de arbetar över har fått en fyllnadslön som är lägre än övertidsersättningen som heltidsanställda får vid övertid. Från 1 april får alla som blir beordrade att arbeta mer än sitt arbetstidsmått övertidsersättning.
Vad hände med arbetstidsförkortningen?
Förra årets konflikt satte verkligen frågan om arbetstidsförkortning på kartan och vi lyckades efter övertidsblockad och strejk få till vissa arbetstidsförkortningar, även om det inte var i den omfattning vi hade velat. I år har stora delar av arbetsmarknaden krav på just arbetstidsförkortningar. På privat sektor finns på många håll redan system med arbetstidskonton, där en del av löneökningarna sätts av till ett ”konto” med timmar som arbetstagarna kan ta ut i tid, pengar eller extra pensionsavsättning. Många arbetsgivare stretar trots det emot och på Almega-området har facken varslat om konflikt.
Kunde vi ha åstadkommit mer i arbetstidsfrågan i år? SKR/Sobona var redan förra året och även inför denna avtalsrörelse tydliga med att de på inget vis var villiga att gå med på generella arbetstidsförkortningar. Trots det har vi tillsammans med de övriga facken fått med SKR och Sobona på att tillsammans börja titta på hur ett ”individuellt tidskonto” skulle kunna se ut. Vi får se vart det leder, men rätt utformat kan det bli en väg till arbetstidsförkortning för fler.
”Det är nu det riktiga arbetet börjar”
Trots alla nya skrivningar i ett centralt kollektivavtal som HÖK 25, är det aldrig bättre än sättet det tillämpas på. Det är nu det riktiga arbetet börjar. Det är nu vi sätter oss ned och funderar på hur vi får mest och bäst effekt av det nya avtalet, i varje avdelning och på varje arbetsplats. Jag och mina förhandlarkollegor håller avtalskonferenser med förtroendevalda och ombudsmän. Vårdförbundets förtroendevalda avslutar löneöversynen lokalt så att du kan få ut din nya lön. Avdelningarna träffar arbetsgivarna lokalt och går igenom det nya avtalet, vad det innebär och vad som behöver tas tag i tillsammans. Du som medlem kanske deltar på möte med er förtroendevalda på arbetsplatsen, eller så kontaktar du Vårdförbundets rådgivning om något känns oklart.
Det är en lång kedja av personer som gör sitt bästa för att svara på frågor, tänka klokt tillsammans och fundera på ”Vad är viktigast för oss att ta tag i, vilka frågor behöver vi driva, vad behöver vi hjälp med och vad kan vi själva göra för att bidra till och åstadkomma förändring?”.
Ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Och ofta blir det roligare när man gör det tillsammans. Ett första steg kan vara att ställa frågan till kollegan: ”Är du medlem i Vårdförbundet? Om inte, vill du bli?” Här hittar du samlad info om vilka fördelar medlemskapet ger . Har ni en förtroendevald på arbetsplatsen? Om inte, välj en! Är du själv nyfiken på att bli förtroendevald och på hur du kan bidra till förändring? I våra sidor för förtroendevald hittar du samlad info om hur ni väljer förtroendevald, vad det innebär att vara förtroendevald och mycket mer.
Tillsammans skapar vi förändring som märks!
/Mathias Åström
Kommentarer
Lämna ett svar
Nyfiken på rollen som förtroendevald?
Undrar du hur det är att vara förtroendevald, om det är något för dig? Läs om Linnea, Marlene, Argjentina och Love som alla är relativt nya i sina roller som förtroendevalda.
Passar jag som förtroendevald?
Rimliga, hållbara scheman hänger nära ihop med arbetstidsförkortning för oss som jobbar dag-kväll-helg. VF borde arbeta för kvotering av tid, så att arbetstiden blir kortare ju mer obekväm arbetstid schemat innehåller. Många konkreta exempel finns i olika sk ”poängmodeller” i lokala avtal, fa inom intensivvård. Arbete på vårdavdelning har samma ob-tids-tyngd men får sällan del av dessa modeller.
Jag undrar hur det går med lönesättning inom Almega- där är sjuksköterskor ofta inte får ens i närheten av 3,4%. I år landar de flesta runt 2% och det skapas en löneglidning mellan offentliga sektorn och den privata då. Det var samma sak förra året. Kommer Vårdförbundet agera här på något sätt?