I stora delar gemensam problembild – men ser vi samma lösningar?

Årets avtalsrörelse är omfattande – cirka 500 avtal ska omförhandlas under året. Strålkastarna riktas just nu mot förhandlingarna inom industrin, där ett nytt ”märke” för kostnadsökningarna på svensk arbetsmarknad ska sättas senast 31 mars. Förutom siffran för löneökningarna ska också avtalets längd bestämmas. Men det är två andra delar som också präglar förhandlingarna – sänkt arbetstid och att mertid ska ersättas på samma sätt som övertid. Ett första bud har överlämnats gällande siffra och avtalslängd, men inte de andra delarna. Facken inom industrin har som krav att höja siffran för märket och att landa i både arbetstidsförkortning och att lösa mertidsfrågan – de har därför sagt nej till första budet, medan arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv sagt ja.
Det som slutligen blir resultatet i industrins förhandlingar har stor betydelse också för Vårdförbundets pågående förhandlingar med SKR och Sobona. Den kommande veckan blir därför oerhört intressant att följa.
Även Vårdförbundet vill ju se en arbetstidsförkortning och en lösning på mertidsfrågan – plus att vi trycker på vikten av förutsägbara scheman och en vettig löneutveckling. När vi lyfter resultaten i vår rapport Heltider som inte håller möter vi en motpart som i många avseenden delar vår bild av scheman som ändras med kort varsel, sms-listor och tomma schemarader som behöver fyllas. Men också att löner ofta sätts utan tillräckligt tydlig koppling till individens prestation, måluppfyllelse eller arbetsgivarens prioriteringar. Här ser vi att chefens mandat och förutsättningar är en nyckelfråga.
Vi har alltså en i stora delar gemensam problembild – frågan är om SKR och Sobona ser samma lösningar som vi föreslår? Vi har intensiva och samtidigt konstruktiva samtal – men som så ofta i förhandlingar är det ett oerhört komplext pussel som ska läggas och det är ofta precis på slutet som de sista bitarna faller på plats. När vi nu närmar oss upploppet är min förhoppning att vi ska kunna hitta både lösningar som gör skillnad för dig här och nu, men också former för det som behöver lite längre tid för att bli riktigt bra.
Som alltid är stödet från dig som medlem viktigt – men också att vi har många medlemmar i ryggen. Passa därför på att prata med kollegor om vad som gör skillnad hos just er och hur ni tillsammans kan påverka. Har du någon kollega som ännu inte är medlem – fråga om hen vill gå med!
Har ni ännu ingen förtroendevald – välj en (eller varför inte två som kan hjälpas åt)!
Så här väljer ni förtroendevald.
Kommentarer
Det går inte längre att kommentera på det här inlägget.
Nyfiken på rollen som förtroendevald?
Undrar du hur det är att vara förtroendevald, om det är något för dig? Läs om Linnea, Marlene, Argjentina och Love som alla är relativt nya i sina roller som förtroendevalda.
Passar jag som förtroendevald?
För oss i glesbygdens ambulanssjukvård behövs ingen arbetstidsförkortning. Vi jobbar övertid om vi så hade en veckoarbetstid på 30 timmar. Vi drog ingen nytta av förra avtalet så nu vill vi bli lyfta lönemässigt! Vi ligger långt efter andra specialister. Vi behöver mkt höjd ersättning för övertid så vi kompenseras för att vi aldrig kommer hem när vi ska och för att vi alltid är en ambulans resurs kort!
Hej Åsa, att få balans i arbetet är ju en av de mest centrala delarna i förhandlingarna tillsammans med rimlig ersättning för det jobb som görs, oavsett om det är på ordinarie arbetstid eller övertid. Så vi är på det! Rätt resurser till verksamheterna är helt centralt i vårt opinionsbildande arbete gentemot de politiska församlingarna nationellt och regionalt.
Förstår att ni arbetar för hållbara scheman och löneutveckling, vilket är bra.
Det jag däremot inte förstår är att deltidsarbetande skall få samma ersättning som de som arbetar heltid (kvalificerad övertid) vid extrapass. Detta kan leda till att många går ner i arbetstid och istället tar extrapass. Vilket leder till att de kan få mer ut i lönekuvertet än vi som arbetar heltid. På min arbetsplast har det pratats om att gå ner till deltid och istället då ta extrapass, vi har många sjukluckor. För mig och mina kollegor som valt att arbeta heltid känns det kränkande.
Är inte målet att vi skall kunna och orka arbeta heltid?