Från förhandlingschef till Corona-konsult

Tänk att det ovanliga så snabbt kan bli vardag. Bara för några månader sedan hade vi fortfarande en plan för året som innehöll flera avtalsförhandlingar, partsgemensamma seminarier om önskvärd lönestruktur med tusen deltagare, internationella mötesplatser och allt det där andra som är en förhandlingschefs vardag. Vissa saker har vi på grund av pandemin fått ställa in, men mycket ställer vi faktiskt om. Förhandlingschefen har blivit corona-konsult. Och jag är både stolt och glad när jag ser resultaten.

När coronaviruset spred sig visade det sig snabbt att vissa förhandlingar skulle bli svåra att genomföra. Både för att social distansering (årets nyord?) rekommenderades, men också för att både vi och motparterna fått andra, helt nya utmaningar att lösa. Hela industrins avtalsrörelse har flyttats till hösten, vilket innebär att vi inte kommer att ha ett nytt ”industrimärke” på plats förrän framåt oktober. Behovet av att ställa om arbetet för att möta coronapandemin har också påverkat löneprocessen på våra avtalsområden, men i olika omfattning. Vissa arbetsgivare hade planerat väl och började tidigt och har därför kunnat slutföra arbetet, medan andra inte kommer bli färdiga i tid utan kommer att återuppta arbetet med lönesamtal och ny lönesättning efter sommaren.

Men samtidigt som vi varit tvungna att skjuta på vissa avtalsförhandlingar, har andra tillkommit. Och vi har faktiskt genomfört dessa förhandlingar helt digitalt. Även om min och mina medarbetares egna omställning inte är lika genomgripande som den vården gör just nu, är det ändå fascinerande. Tänk vad man kan om man måste!

Under våren har vi till exempel förhandlat om:

Men främst har vi arbetat oerhört fokuserat för att värna dig och dina kollegor från arbetsgivarnas alltmer kreativa försök att runda både lagstadgade och avtalade regler kring arbetstid, semester, arbetsmiljö och arbetsskyldighet.

Parallellt med detta arbetar vi naturligtvis också hårt för att påverka politiker och beslutsfattare. Vårdförbundets förtroendevalda och medlemmar hörs och syns dagligen i debatten i både tv, radio och tidningar. Här samlar vi exempel på hur vi påverkar villkoren.

Vi gör tillsammans med er stort avtryck även i sociala medier. Kampanjen #tackamedlön har i skrivande stund över 36 000 underskrifter – om du, dina anhöriga eller vänner inte skrivit under ännu, gör gärna det här!

Alla Vårdförbundets förtroendevalda och medarbetare gör sitt allra yttersta för att du som medlem ska kunna få de bästa förutsättningarna att fokusera på ditt viktiga arbete. Även om vi naturligtvis även under normala förhållanden har medlem och förtroendevald i fokus, blir det extra tydligt nu. När pandemin klingar av är det mycket positivt vi som organisation kommer att bära med oss, både i arbetssätt och att vara viktig för dig som medlem. Vi ser till vår glädje att många som tidigare inte varit medlemmar nu tydligt ser värdet i ett medlemskap i Vårdförbundet. Det gör att vi tillsammans kan sätta ännu större tryck bakom krav på bättre villkor, löneutveckling och arbetsmiljö.

Vi växer. Vi gör skillnad. Vi påverkar. Vi finns här för dig. Vi blir starka tillsammans. Det ger mig inspiration och kraft att ta mig an utmaningarna även efter corona!

PS. Och naturligtvis håller vi avstånd och tvättar händerna!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!