Kronoberg föregår med gott exempel – satsar på vila och återhämtning

CC-licens by Γιάννης ΣκουλήςRegion Kronoberg ger alla medarbetare som varvar dag- och nattarbete en kompensation på fyra timmars ledighet för tio timmars nattarbete. De nya villkoren kommer att införas successivt med start den 1 november.

Avtalet bekräftar det behov som Vårdförbundet ser. Vård bedrivs ju under dygnets alla timmar och verksamheterna behöver bemannas därefter. Möjlighet till vila och återhämtning är en förutsättning för att medarbetarna ska orka stanna kvar på arbetsplatsen och för att arbetsgivare ska kunna attrahera ny personal.
Att regionstyrelsens ordförande Anna Fransson (S) ser avtalet som en väg till både bättre arbetsmiljö, större patientsäkerhet och bättre ekonomi är glädjande. Det visar på en arbetsgivare som förstått att goda villkor är en avgörande faktor för både personal, patienter och skattebetalare.

Dessutom inför Kronoberg utbildningstjänster med full lön för sjuksköterskor. Från och med 2017 ska 45 sjuksköterskor per år få gå specialistutbildning med full grundlön.

Vi hoppas att fler följer Kronobergs exempel och att vi också snart kan ha ett centralt avtal som ger alla våra medlemmar samma förutsättningar till ett hållbart yrkesliv.

Läs mer om avtalet i Vårdfokus!

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!