Läget i nattarbetsförhandlingarna

Samtal cc-licens by Sue HodnettMånga hör av sig till oss på Vårdförbundet och undrar hur det går i förhandlingarna med SKL kring vila och återhämtning vid nattarbete. Vi förstår otåligheten och många skulle gärna skulle vilja ha haft ett avtal på plats redan igår. Men vi jobbar på enligt tidsplanen i avsiktsförklaringen – så här långt har vi kommit:

Samsyn på risker utifrån senaste forskningen

Under våren har Vårdförbundet och SKL tillsammans gått igenom befintlig forskning rörande arbetstider, nattarbete, återhämtning och schemaläggning. Vi har tittat på riskerna som finns med nattarbete, men även blandad tjänstgöring dag-kväll-natt. Här har bland annat Stressforskningsinstitutets forskare Göran Kecklund varit med och diskuterat de hälsorisker som arbete under dygnets alla timmar innebär.

Den grundliga genomgången av forskningen har givit oss en gemensam plattform att utgå ifrån för att hitta lösningar på en del av de problem vi behöver komma till rätta med.

Det finns många aspekter på hälsosamma arbetstider, såsom schemaläggning, dygnsvila och att gå på sitt pass tidigt på morgonen. Allt löser vi inte nu, men vi har tillsammans identifierat fler områden att gå vidare med.

Vi arbetar vidare enligt tidsplan

Efter sommaruppehållet har vi tagit upp arbetet igen. Från Vårdförbundets sida deltar jag, förhandlingschef Annelie Söderberg, och Ida Eklöf, förbundsombudsman med ansvar för SKL-avtalet.

Arbetet går in i en ny, mer intensiv fas

Från den 19 september växlar vi upp tempot och kommer att ha veckovisa möten med SKL. Målet är att senast den 30 november ha formuleringen klar till en principöverenskommelse om nattarbete. Sedan har vi fram till den 30 november 2017 på oss att ha ett helt färdigt avtal på plats.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!