Pride - In the name of love

Skrivet av Jessica Axelsson

21 september 2018

Västerbottenbloggen

One man come in the name of love
One man come and go
One man come he to justify
One man to overthrow

 

I september 1984 släppte U2 singeln ”Pride – In the name of love”. Texten är en hyllning till Marthin Luther King och den handlar om stolthet under omänskliga förhållanden. Låten har kommit att bli en av bandets största genom tiderna.

I HBTQ-historien dyker förkortningen PRIDE (Personal Rights in Defense and Education) upp 1966. PRIDE var namnet på en radikal gayorganisation som var en del av den framväxande politiska gayrörelsen. Det så kallade Stonewallupproret, där transpersoner och homosexuella demonstrerade och slog tillbaka mot en polisrazzia på Baren Stonewall Inn, ägde rum i New York 1969. Den allra första Prideparaden anordnades den 28 juni 1970, på årsdagen av Stonewallupproret.

I Sverige anordnades några mindre demonstrationer under första halvan av 1970-talet. Först 1977 fick arrangemanget Frigörelsedagen ett större genomslag. Denna utvecklades ett par år senare till Frigörelseveckan. 1998 bytte evenemanget namn till Stockholm Pride, och har sedan spridit sig till ett stort antal städer runt om i landet.

På lördag är det åter igen dags för Prideparad i Umeå, och Vårdförbundet Västerbotten kommer självklart att vara med. I Vårdförbundet utgår vi från våra grundläggande värderingar, i vilka demokrati, mänskliga rättigheter och mångfald ingår. Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter och alla människor har rätt att leva i ett samhälle som främjar hälsa och där demokratiska fri- och rättigheter råder. Vi fortsätter att kämpa för detta genom att stå upp och ta ställning för alla människor i Umeå, Västerbotten, Sverige och världen.

Även om U2:s låt från början handlar om Martin Luther Kings kamp för de afroamerikanska medborgarnas rättigheter i USA, så tycker jag att texten passar väl in på alla som kämpar för allas lika rättigheter – mot diskriminering.
In the name of love What more in the name of love

/Jessica Östberg
Legitimerad sjuksköterska och vice ordförande som står upp för alla människors lika värde.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!