Det här är jag - Jessica Östberg

Skrivet av Jessica Axelsson

12 juli 2018

Västerbottenbloggen

Jag heter Jessica Östberg och är legitimerad sjuksköterska sedan 1997. Jag har under dessa år varit anställd i såväl landsting som kommun och även inom den privata sektorn. Min anställning har jag för närvarande i Västerbottens Läns Landsting på Dialysbehandlingen.

Sedan 2015 har jag ett förtroendeuppdrag som vice avdelningsordförande i Västerbotten och har idag facklig tid på heltid. Att jag blev sjuksköterska var ingenting jag bestämde mig för tidigt i livet, utan det var nog mer det berömda bananskalet… Jag läste till gymnasielärare när jag plötsligt ändrade kurs och istället sökte in till sjuksköterskeutbildningen – ett beslut jag aldrig har ångrat! Jag tycker verkligen att jag har världens bästa jobb, och jag försöker att arbeta kliniskt åtminstone ett par, tre veckor/år.

De frågor som ligger mig mest varmt om hjärtat är villkorsfrågor gällande lön och jämställdhet. Det finns idag stora skillnader vad gäller lön mellan våra kvinnodominerade yrken och mansdominerade yrken med ungefär lika lång akademisk utbildning, till exempel ingenjörer. Vi har en lång bit kvar innan våra löner blir jämställda och detta tycker jag är en stor och viktig fråga för Vårdförbundet, både på lokal och central nivå. Om vi ska säkra kompetensförsörjningen för framtiden så måste våra yrken få en högre status i samhället – det finns inget annat sätt när det gäller att få framtida generationer att välja något av våra fyra yrken. En förutsättning för högre status är en god löneutveckling genom livet.

Vid sidan av lön är den största frågan för våra medlemmar arbetsmiljöfrågan. För att vi ska orka ett helt yrkesliv krävs en bra arbetsmiljö med en rimlig arbetsbelastning. Vi ser idag att många sjuksköterskor lämnar sitt yrke efter ett till tre år för att de helt enkelt inte orkar med. De väljer istället att skola om sig eller ta ett annat arbete. Här har vi ett stort jobb att göra när det gäller att vända trenden och att få våra arbetsgivare att förstå allvaret i det som sker. Det är absolut nödvändigt att våra nya kollegor tas omhand på ett schysst sätt och det Vårdförbundet vill se är ett års strukturerad yrkesintroduktion. Många landsting och regioner i Sverige erbjuder redan detta, men i Västerbotten har vi inte kommit dit ännu.

Som person är jag lugn och oftast fokuserad på det jag har framför mig. Jag slutför ofta det jag påbörjat och jag gillar ordning och reda.

Jag bor med min man och våra tre katter på Öbacka i Umeå. Min fritid ägnas till stor del åt yoga, då jag både utövar och undervisar i yoga. Jag tycker också om att ta långa promenader i naturen – det är där jag återhämtar mig och laddar energi.

Med vänliga hälsningar
/Jessica

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!