Sommaren, som vädermässigt inte kändes som sommar, är sedan en tid tillbaka definitivt slut. Skolor och förskolor har börjat om och vardagen kom snabbare än man hann fråga sina kollegor om de haft en fin semester. Till dem som haft semester vill säga.

Åter i full styrka på våra kontor runt om i länet har Vårdförbundet Västerbotten jobbat med få fram en samlad bild om exakt hur sommaren har varit när det kommer till vården inom kommun och landsting. Och det är inte en positiv bild som målats fram. Stundtals är den rent fruktansvärd.

Det finns mängder med exempel, dåliga sådana, där medarbetare arbetat utan rast, arbetat övertid, med en arbetsbelastning och vårdtyngd som varit helt orimligt i förhållande till de antal personer som jobbat. Det finns medarbetare som jobbat 24 h i sträck för att det inte funnits någon annan lösning, för att få vården att gå runt. Stanna upp en stund och fundera. 24 timmar i sträck. Hur mår den personen innan den kliver på sitt arbetspass? Eller under arbetspasset, trött efter 8 timmar och med vetskapen om att det är 16 timmar kvar? Hur mår den personen när arbetspasset är slut? Och hur patientsäker blir vården när vi jobbar under dessa förutsättningar?

Lex-anmälningar och avvikelser har nästan blivit en vardag. Det är alltså svensk sjukvård 2017 vi pratar om. 2017… Trots all forskning och evidens, alla framsteg som vården gjort, all samlad kompetens som finns, kommer vi inte framåt. Vården borde bli bättre, vilket den i många fall blir. Men ändå finns det så många viktiga bitar att fortsätta jobba med.

Vården spås bli en av de viktigaste frågorna i valet 2018. Häromkvällen på nyheterna uttalade sig en politiker: ”Vi måste satsa på att behålla den kompetens som finns inom vården och vi måste satsa på att göra vårdyrken attraktiva att söka sig till”. Satte där och då kaffet i halsen, förvånad och imponerad över att en politiker hade en annan ingång än standardsvaret ”fler utbildningsplatser”. Någon har uppenbarligen lyssnat, och vår tro och förhoppning är att även fler kommer göra det. Men till den dagen, fortsätter vi kämpa!

/Catrin Johansson, leg. Sjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet Västerbotten

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!