Veckans medlem - Katarina Arén

Katarina Arén läser till intensivvårdssjuksköterska via aspirantutbildningen.

Katarina tog sin examen som legitimerad sjuksköterska 2006 och började sin yrkesbana på Thorax vårdavdelning där hon jobbade där fram till 2011. Mellan åren 2011-2016 jobbade hon på Dialysen, NUS där hon också var förtroendevald. Katarina menar att tiden som förtroendevald var väldigt utvecklande och lärorikt men också påfrestande i vissa intensiva perioder. Hon hamnade i situationer hon tidigare aldrig varit med om vilket kunde vara nervöst. Men varje händelse och situation gav mer erfarenhet och kunskap.
2016 kände Katarina att det var dags att gå vidare och göra något nytt. Hon började i september samma år på Thorax intensivvårdsandelning som aspirant. Det innebär att hon under 6-8 veckor skolades in på lättare rutinpatienter för att fyra månader senare, i januari 2017 börja läsa till intensivvårdssjuksköterska. Under året får hon landstingets bidragsdel som nu är 26000 kr och sedan betalar Hjärtcentrum resten så att hon får sin ordinarie lön. Under studietiden så ska Katarina arbeta 10 helgturer/termin samt under sommaren på Thiva. Självklart får hon semester då erbjudandet är semestergrundande. Enligt Katarina är det ett bra erbjudande och hon är glad att hon fått denna möjlighet. Att ha hunnit arbeta några månader med intensivvård innan studierna tror Katarina är bra, det ökar förståelsen för det man läser. Denna positiva utbildningstjänst innebär också att januari 2018 har arbetsgivaren ytterligare en legitimerad intensivvårdssjuksköterska som inte behövt ta studielån.
På frågan om hon någonsin ångrat sitt yrkesval svarar Katarina; Ibland kommer det över mig, jag har ju haft en dröm om att bli historielärare. Kanske är det en 40-årskris skrattar Katarina.

"Jag orkar inte jobba mer än deltid"

3 av 10 jobbar deltid i vården – många för att de behöver mer vila och återhämtning. Det kan du läsa i vår rapport “Jag orkar inte jobba mer än deltid”. Vi presentar också  Vårdförbundets förslag för att säkra rätten till hållbara heltider.

Läs rapporten här!