Jaha då är var det dax igen. Sjuksköterskebristen har slagit till även denna sommar.

Dagligen kommer rapporter från hela Svea rike om att det fattas sjuksköterskor (läs yrken i Vårdförbundet). Avdelningar och mottagningar får stänga eller dra ner på platser på grund av brist på sjuksköterskor. Häromdagen hörde jag om ett sjukhus som kommer att öppna avdelningar helt utan sjuksköterskor på grund av att man inte kan rekrytera sjuksköterskor. Läkare på olika sjukhus i landet slår larm om att patientsäkerheten är hotad på grund av brist på just sjuksköterskor. Utbildningsplatser gapar tomma för att man inte vill söka till de utbildningar som leder till yrken inom Vårdförbundet.

Det finns drygt 40 000 sjuksköterskor som inte arbetar i sin profession utan har valt att göra annat. Med andra ord, det finns ingen sjuksköterskebrist! Jag undrar om det inte är brist på bra villkor istället.

Som tur är finns det exempel på arbetsplatser där man lyckas både rekrytera och behålla sjuksköterskor. Ex den BB avdelning på ett sjukhus i Värmland som gjort åtgärder som på kort tid förbättrat arbetsmiljön eller en avdelning på Sundsvalls sjukhus som också lyckats rekrytera och behålla medarbetare.

Gemensam nämnare för dessa är att man gjort det som Vårdförbundet föreslår

– Bättre villkor och arbetsmiljö
– Bättre löner