Från praktik till profession – Johan Carlssons bästa tips för en framgångsrik VFU

Att få en meningsfull och lärorik praktik är avgörande för framtida vårdpersonal. Jag fick chansen att sitta ned med Johan Carlsson, som nyligen utsågs till Årets studenthandledare av studenterna själva. Han gav sina perspektiv om hur han ser på rollen som handledare och vad som är viktigt för att ge studenter en bra praktikupplevelse. Från dialog till tydliga ramar – här är Johans tankar om ett lyckat handledarskap.

Du vann ju Årets studenthandledare, än en gång grattis! Vad tror du gör att studenterna är nöjda med sin praktik hos dig? Vilka är dina knep? 

Jag ser handledarskapet som en möjlighet att stötta och inspirera studenter i deras utveckling, men även en personlig utveckling där jag själv kan reflektera över mina kunskaper. Jag är noga med att lyssna in deras behov och att skapa en trygg och respektfull miljö där vi båda har tydliga ramar och förväntningar. Ömsesidig respekt och kontinuerlig dialog är grundläggande och kanske nyckeln till ett bra resultat. 

Många studenter uppger i VFU-rapporten att de blivit använda som extrapersonal, vad är dina tankar kring det?  

Jag har inte varit med eller upplevt att studenter på min arbetsplats har känt så och hoppas verkligen inte det finns någon som upplevt det. Som student har jag däremot hört talas om det från mina kursare, vilket jag tycker är ett misslyckande från praktikplatsen. Som student är man på sin praktikplats för att lära sig och växa, man är inte där som en resurs. 

Hur jobbar ni för att VFU ska vara trygg för alla studenter, med tanke på det vi just pratade om? 

Som handledare är det viktigt att erbjuda en välkomnande och stödjande miljö där de känner sig inkluderade, det ska även etableras en nolltolerans mot all form av diskriminering. Att styra över hur patienter bemöter oss är svårt, men även där berätta för studenterna att diskriminering aldrig accepteras. 

Hur vi hanterar sådana situationer är olika och där får man ha ett öga på studenterna som handledare och ta den diskussionen därefter. 

På vilket sätt tycker du Vårdförbundet Student ska påverka gällande VFU? Är det någon fråga som är särskilt bra att trycka på? 

Samla in feedback från studenter, vad fungerar bra, vad fungerar mindre bra på praktikplatserna för att få en bild över hur studenterna har det ute på praktikplatserna och använda den informationen för att driva förbättringar. 

Erbjuda stöd och rådgivning vid eventuella konflikter. 

Även erbjuda mentorskap eller nätverksträffar där studenter kan knyta kontakter och dela med sig av erfarenheter och upplevelser. 

Nyfiken? Här kan du läsa VFU-rapporten för 2024

 /Marlene Juhl, tidigare ordförande Vårdförbundet Student 

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

När du skriver en kommentar så godkänner du att dina personuppgifter hanteras enligt vår personuppgiftspolicy.

Fler får sin VFU-plats i tid

Det är bra! Här kan du läsa Vårdförbundet Students senaste VFU-rapport baserat på nästan 1 300 vårdstudenters upplevelse av sin verksamhetsförlagda utbildning, VFU. Och få massor med tips hur du kan maxa din VFU.

Maxa din VFU!