Tillsammans för #inteunder30k

Studentstyrelsen våren 2022

Att kämpa för en högre förstagångslön behöver inte utesluta en strävan om en bättre löneutveckling och bättre arbetsvillkor. När Vårdförbundet Student kom med kampanjen #inteunder30k fanns visst motstånd med argument kring att ingångslönerna nu är på en bra nivå men att det är andra områden som behöver fokuseras på. Vi menar att det går att göra både och.  

Lönenivån för samtliga sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor samt specialistutbildade inom samtliga yrkesgrupper behöver nå högre nivåer. Att vi kämpar för en högre ingångslön torde även spilla över på lönenivån överlag. Om förstagångslönerna ökar finns också argument i löneförhandling att höja lönen som redan anställd. Erfarenhet och specialistutbildning ska löna sig och synas i lönekuvertet. Vi menar att grundutbildningen med tre års högskolestudier ska värderas högre av arbetsgivarna likt erfarenhet och specialistutbildning också ska värderas högre. 

Kampen om högre löner har pågått länge men är en ständigt pågående kamp. Vi hyllar och är tacksamma över alla som fört kampen innan oss och vi tar nu upp stafettpinnen och för kampen vidare. Samhället förändras och pengarnas värde förändras och därmed behöver även lönerna hänga med. Även om de hänger med inflationen bör våra kunskaper värderas högre av arbetsgivarna. Vi alla behövs inom vården, både nya och erfarna!  

Olika rörelser har ständigt kämpat för rättigheter i många år och inte slutat kämpa för att ett mål uppnås. 1979 försvann sjukdomsstämpeln på homosexualitet. 2009 kom den könsneutrala äktenskapslagen som möjliggjorde för samkönade äktenskap. Tänk om HBTQI+-rörelsen slutat kämpa för sina rättigheter när något mål uppnåtts? Tillsammans kämpar rörelsen vidare och blickar framåt samtidigt som de som fört kampen tidigare hyllas!  

Tillsammans kämpar vi för arbetsvillkor, löner och en adekvat status på våra yrken. Det är vår gemensamma kamp där vi kämpar för olika delmål men där vi vill nå samma vision. Vårdförbundet Student kämpar för studenter och våra medlemmar vill se högre ingångslöner och därför lägger vi vår energi på den frågan som delmål för att bidra till ett större slutmål. 

Tillsammans! 

Vårdförbundet Students Styrelse  

PS!

Vårdförbundet erbjuder lönecoachning i grupp! Den kan vi rekommendera.

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!