Grattis Jönköping!

Anja Basic

Skrivet av Anja Basic

25 maj 2022

Studentbloggen

Jag vill börja med att utdela ett stort grattis till Jönköpings University som för andra året i rad vinner VFU- rankningen. Enligt studenternas omdömen, genomgående haft de mest uppskattade VFU-placeringarna. Ett pris som både skolan och verksamheterna ska vara riktigt stolta över!

Anja Basic
Anja Basic

Handledaren och andra sjuksköterskor är konstant stressade över arbetsmiljön, att det smittar av sig och har gjort mig orolig som student. Har ofta ångest över att gå tillbaka till VFU-placeringen, varje dag.

Citatet ovan är från en av er 1017 medlemmar och studenter som svarat på årets VFU- enkät, frågan var ”har du funderat byta yrke efter din VFU-placering?”. En student som känner så här, är en student för mycket. Men den här studenten är långt ifrån ensam visar årets VFU- rapport där 22 procent svarade att de har funderat på att byta yrke.

Den här rapporten är ett verktyg för lärosäten och verksamheter, en värdefull nyckel till att bedriva en VFU som ger möjlighet till utveckling och trygghet. Kanske är det även så att den student som handleds blir en framtida kollega på arbetsplatsen. Nedskärningarna i vården har satt sina spår på olika sätt, vårdskulden har ökat, köerna för vård blivit längre och i många delar av Sverige är det svårt för studenter att få VFU- plats, något som ska vara en självklarhet. Sju procent av studenterna svarade ja på frågan om deras lärosäte inte kunnat erbjuda verksamhetsförlagd utbildning. Vilket generellt är nästan 2 klasser som studerar till yrken som det råder brist utav i samhället. 12 procent svarade att deras lärosäte hade ersatt praktisk utbildning med teoretisk. En tankeställare: EU- direktiven, på exempelvis sjuksköterskeutbildningen, ställer nu krav på mer verksamhetsförlagd utbildning i de svenska utbildningarna.

Vi får mycket intryck nationellt om hur vården ser ut idag, där personalen pressas och arbetsgivaren tummar på legitimerade yrken för att kunna hålla verksamheten flytande.  I de fria kommentarerna blir jag ändå glad av att läsa att många studenter behandlas bra, både från verksamheter och lärosäten. Studenter som upplever att de får vara en del i arbetsgruppen, studenter som får prova stå på egna ben och börja ta ansvar för första gången. Till dig som är student vill jag säga att det mörka brukar tyvärr ofta överskina det ljusa, glöm inte det! Är det så att du har en VFU just nu, eller har haft en där du fick väldigt dålig erfarenhet, glöm inte att det finns många platser där de tar väl hand om oss studenter. Våga försätta vara nyfiken, våga ta ansvar för ditt eget lärande och våga säga ifrån om något känns fel. Till dig som är handledare vill jag säga, jag vet att du gör så gott du kan utifrån de korten ni blivit tilldelade ute i verksamheten. Jag vet att ni är trötta efter pandemin och att efterskalven från detta bara fortsätter. Men glöm inte att hitta glädjen i att lära en student nya kunskaper, tillämpa Peer Learning och utmana studenterna att stå på egna ben. Vi ser upp till er och ni kommer bli våra förebilder!

Kom ihåg att dela VFU- rapporten överallt, för att vi ska kunna utveckla studierna och den verksamhetsförlagda utbildningen för Biomedicinska analytiker, Röntgensjuksköterskors och Sjuksköterskor!

Trevlig sommar!

/Anja Basic Ordförande Vårdförbundet Student  

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!