Vi vet att du är värd minst 30 k. Tycker din potentiella arbetsgivare att du är värd det?

Liza Minnelli och Joel Gray sjöng redan 1972 I musikalen Cabaret “Money makes the world go round” och det gäller fortfarande. Hur mycket pengar som kommer in på kontot i slutet på varje månad är ofta ett aktuellt ämne. Hur mycket pengar som BÖR komma in på kontot i slutet på varje månad är kanske det som diskuteras mest. Jämställdhetsmyndigheten släppte nyligen en rapport där de jämför vilka yrken som borde ligga lika lönemässigt. Grundutbildade sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor bör, enligt Jämställdhetsmyndigheten, ligga på samma lönenivå som grundskolelärare, piloter och arkeologer. Biomedicinska analytiker bör ligga på samma lönenivå som brandmän, förskolelärare och fysioterapeuter.  

Vårdförbundet Students styrelse anser att förstagångslönerna inom våra yrken är för låga.

Den första lönen som legitimerad kommer följa den anställda i arbetslivet och det är därifrån en löneutveckling tar avstamp. För den enskilde individen är det viktigt att ha ett bra utgångsläge inför sin fortsatta utveckling. Lönen ger också en bild av hur arbetsgivaren värderar tjänsten och den anställda. 

Linus Törneberg

Därför lanseras nu kampanjen “Inte under 30 k” där medlemmar uppmanas att inte acceptera löneanbud på under 30 000 kronor i månadslön. Arbetsgivare uppmanas att inte erbjuda något lägre än 30 000 kronor till arbetssökande inom våra yrken. 30 000 kronor bör vara en miniminivå som med fördel kan överskridas då individuell lönesättning tillämpas. 

Att ha en acceptabel miniminivå lönemässigt ska heller inte innebära att andra förmåner och tillägg ska försvinna. Arbetssökande inom våra yrken är värda en attraktiv och hållbar anställning med möjlighet till löneutveckling utan att tvinga den anställda att byta arbetsplats.  

Det ska löna sig att studera till sjuksköterska, röntgensjuksköterska eller biomedicinsk analytiker! Tre års högskolestudier med en kandidatexamen och en legitimation ska ge ett synligt utfall på lönekontot! 

Vi vet att du är värd minst 30 k. Tycker din potentiella arbetsgivare att du är värd det?  

Dela gärna dina tankar på sociala medier under #inteunder30k 

PS. Du vet väl om att Vårdförbundet har information om löneförhandling och anställningsintervjuer? Surfa in på Råd och stöd 

Eller anmäl dig till Vårdförbundets lönecoachning. Flera tillfällen finns under våren. Där får du bästa tipsen från Anna Collert som är löneexepert på Vårdförbundet Direkt.

Styrelsen Vårdförbundets student

Lönecoachningsturné!

Få rätt lön från start – var med på lönecoachning #inteunder30k. Färdiga datum i t ex Östersund, Kalmar och Karlskrona i  december! Se när turnén kommer och anmäl dig nu.

Kolla turnéschemat!