Let it snow, let it snow, let it snow

En vanlig vardag utan några speciella händelser eller anstormningar av patienter klarar vi med nöd och näppe av att ge en god vård generellt i Sverige. Att vården varit hårt ansatt en längre tid är inte något nytt och statistik som synts i sociala medier på senare tid visar att vi 2019 hade 2,1 vårdplatser per 1000 invånare i Sverige.  

Vården är lite som snöröjning. En torr och snöfri sommardag har vi absolut tillräckligt med personal för att röja snö. Vanligtvis snöar det inte på sommaren vilket gör att vi har god beredskap om en snöstorm skulle uppenbara sig. Personal kan både fika och äta lunch utan att de för den skull riskerar sina arbetsuppgifter. Personalen kan till och med ta ut semester för det finns tillräckligt med övrig personal för att hantera ett eventuellt snöfall i juli. Det är ingen som behöver beordras in och ingen som behöver “sälja” sin semester för att det är för lite personal. En dag kommer beslutet att det ska sparas in på snöröjningen. Snöröjare får sparken och budgeten minskas drastiskt. Maskinerna står stilla och det ligger ingen snö på backen vilket gör att politiker och snöröjningsdirektörer tänker att besparingarna är ett klokt beslut. Hade det varit dumt med nedskärningar bland snöröjarna hade det väl bevisligen legat drivor med snö på gatorna? 

Så kommer vintern och den första snöstormen. De få snöröjare som finns kvar hinner inte med. Vägarna snöar igen och människor får stanna hemma från sina jobb då det inte går att ta sig någonstans. Personalen sliter men måste prioritera. Snöröjningen ställs in helt på mindre gator och skjuts upp på andra gator. Motorvägar och större leder prioriteras. Personalen får arbeta längre pass och beordras in på övertid. Snöstormen drabbar hela världen och varma vinterjackor tar slut. Personalen som ändå behöver stå ute och röja undan snön i kylan erbjuds långärmade tunna tröjor för det är vad som finns kvar. Personalen höjer sina röster till politikerna om att situationen är ohållbar. Privatpersoner som ser de utslitna snöröjarna skänker mat och applåderar för dem om kvällarna. 

Det blir äntligen plusgrader och snön smälter bort. Snöröjarna pustar ut och hoppas att det inte kommer någon mer snö men en ny snöstorm nalkas. Personalen stålsätter sig och det blir som de befarat. De hinner inte med denna våg heller. 

Vården behöver ha tillräckligt hög beredskap för att klara av snöstormen! Det är inte brist på varken fysiska vårdplatser eller vårdpersonal. Allt finns. Personalen finns. Problemet är att de inte finns inom vården. Det går inte att hela tiden arbeta med näsan precis ovanför vattenytan utan vi behöver stå med vatten till vaderna vid strandkanten. Personal inom vården måste orka och vilja stanna kvar. Det handlar inte om att försöka behålla medarbetare. Det handlar om att få medarbetare att VILJA stanna.  

Få erfarna sjuksköterskor, undersköterskor, läkare, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor, skötare, vårdbiträden, sjukgymnaster, fysioterapeuter, arbetsterapeuter med flera att VILJA stanna inom vården.  

Som student vill jag ha handledare som vet hur man skottar snö. Jag vill ha handledare som varit med länge och som kan dela med sig av sin värdefulla kunskap. När jag blir färdig och kommer ut i arbetslivet vill jag ha erfarna kollegor som kan det här med snöröjning och som kan svara på alla frågor jag kommer ha som ny. Jag vill få vara ny på jobbet och inte direkt börja lära upp nya som kanske blir klara terminen efter mig.  

Visste ni förresten att medellönen för snöröjare är 32 500 kronor? 

Linus Törneberg 
Sjuksköterskestudent Termin 5 Röda Korsets Högskola
Ledamot Vårdförbundet Student

PS! Skriv gärna under på namninsamlingen #Vårdavården som är ett upprop för bättre arbetsmiljö i vården!

vårdavården.nu

Referenser: 

OECD (2022). Hospital beds (indicator). Doi: 10.1787/0191328e-en Hämtad 13 februari 2022 från https://data.oecd.org/healtheqt/hospital-beds.htm 

Yrkeskollen.se (2021). Vad tjänar en traktorförare, snöröjning i lön 2021? Hämtad 13 februari 2022 från https://yrkeskollen.se/lonestatistik/traktorforare-snorojning 

 

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!