Vi finns här för er!

Anja Basic

Skrivet av Anja Basic

1 februari 2022

Studentbloggen

Det plingade till i min mail och den här gången var det från en student som skrev till mig att från deras kull med cirka 170 sjuksköterskestudenter kommer bara 40 erbjudas VFU-plats!

Anja Basic, studentordförande Vårdförbundet Student.
Anja Basic, studentordförande

Vårterminen är i full fart, de nyutexaminerade har hunnit arbeta några veckor i sina respektive yrken och själv sitter jag just nu med min kandidatuppsats inom omvårdnad. Lite nervös över alla punkter som ska sättas på rätt ställen och referenser som ska korrekturläsas. Vid sidan har jag öppet min Vårdförbundet mejl, som plingar till lite då och då, oftast med positiva och roliga mejl. Men detta var något helt annat, och det värsta är att det är inte första gången vi hör om det.

Tyvärr har ingen som studerar till ett vårdyrke kunnat undgå vad som händer just nu. VFU-ansvariga runt om i landet har börjat få allt svårare att tillgodose alla studenter med platser ute i verksamheten. Universiteten försöker komplettera detta med teoretiska uppsatser och den svarta klumpen av osäkerhet i magen hos studenterna gnager ”kommer jag få genomföra min VFU, ta examen? Eller blir jag tvingad till ett studieuppehåll?”. Vi som väl kommer ut på VFU möts av en storm av utbränd och underbemannad personal som egentligen inte har tid för oss, för att pandemin äter upp deras ork.

I den här virvelvinden av osäkerhet sitter styrelsen för Vårdförbundet Student. Under den här mandatperioden är vår största prioritet: ALLA ska få genomföra sin tänkta VFU! Detta ska ske med variation i verksamheten och med god handledning. Vi arbetar kontinuerligt med detta och är just nu uppe på både nationell och internationell nivå, för tyvärr är det inte bara Sveriges vårdstudenter som sitter med bekymret.

Vi är framtidens vård och har, utöver våra studier, stått sida vid sida med ordinarie Vårdpersonal och analyserat prover, tagit PCR tester, assisterat på röntgenavdelningarna och stått som vårdbiträden och undersköterskor inom regioner och kommuner runt om i Sverige. Vi förtjänar en god utbildning, för vi VET vad som väntar och vår färska kunskap är ovärderlig ute i verksamheterna.

Den 23 februari är det Vårdförbundets students dag, jag skulle önska att ni reflekterar över vilken insats DU gjort bara genom att välja att studera till ett yrke inom vården. Man kan tycka att det från sidolinjen ser mörkt ut, där, långt borta när man ska börja arbeta efter examen. Men vi är de som gör skillnad, vi är de som kommer med kraven och förändringen. Du är ovärderlig för vårdens framtid, glöm inte det.

Vi och era lokala förbund finns alltid här för er genom den här perioden, tack för att just DU är medlem och ser till att vi tillsammans kan göra skillnad!

Anja Basic, ordförande Vårdförbundet student

vardforbundet.se/student

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!