Förändringarnas vindar blåser för fullt

Skrivet av Emma Hed

1 juli 2020

Studentbloggen

Sarah Jermehag, foto Ulf Huett

Hej kära Studentmedlem!

Även fast många inplanerade evenemang och aktiviteter blivit flyttade till nästa år eller helt enkelt blivit inställda, så finns det ändå vissa som äger rum som planerat!

Workshop om VFU

Förra veckan deltog jag i en workshop kring projektet ”ISO/IWA 35: Quality of clinical learning environments for healthcare professionals – requirements” vilket på svenska kan översättas till “Kvalitetskrav för verksamhetsförlagd utbildning [VFU] för vårdprofessioner”. Projektets bakgrund är att man skapade riktlinjer för standardisering av VFU inom EU. Man upptäckte att det fanns ett behov för liknande standardisering på en global nivå och därför har projektet utvecklats till att skapa riktlinjer som kan appliceras internationellt. Detta görs genom att skapa en ISO-standard, vilket innebär en standard genom organisationen International Organization for Standardization [ISO]. Man vill med denna ISO-standard skapa riktlinjer för att säkra bra kvalitet av verksamhetsförlagda utbildning för vårdprofessioner världen över, vilket lärosäten i hela världen kan använda och inspireras av. Workshopen gick ut på att deltagarna tillsammans med projektgruppen gick igenom dokumentet som ska vara standarden, punkt för punkt, för att diskutera termer, formuleringar och förbättringsförslag. Att få vara med att ta beslut och ta del av diskussioner från lärosäten världen över var en rolig och väldigt intressant upplevelse.

Är du ledamot i nästa studentstyrelse?

Att vara med att ta och påverka beslut som har genomslag på hög nivå är en av anledningarna till att jag beslöt mig för att bli aktiv inom styrelsen för Vårdförbundet Student. I skrivande stund har mer än halva mandatperioden passerat för oss som har turen att kalla oss en del av styrelsen. Jag undrar om du som läser detta funderat på att själv söka möjligheten att vara en styrelseledamot i nästkommande styrelse, när det är dags för det? Ännu är det inte dags att söka sig till poster, men jag vill lyfta tanken hos dig att detta engagemang faktiskt kan vara något för dig. Har du ett inre driv och brinner för studenters rättigheter och/eller vill du synliggöra studenter inom din utbildning som ofta förbises? Tycker du att det helt enkelt låter som en kul och intressant grej? Ta dig en funderare och håll utkik för när det är dags att söka sig till styrelsen i Vårdförbundet Student för nästa år!

Snacka loss!

Den sista punkten jag vill ta upp i detta blogginlägg är att uppmuntra dig som studentmedlem att prata med dina medstudenter som du träffar ute på sommarjobb om varför du blev medlem, vad det finns för fördelar med medlemskap i facket och uppmuntra i sin tur dem att bli en del av gemenskapen. Det är tillsammans som vi är starka och det är då förändringarnas vindar kan blåsa för full fart!

Kärlek och styrkekramar från oss
Vårdförbundet Student genom Sarah Jermehag Styrelseledamot

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!