WTF is this shit? - om att skriva c-uppsats!

Skrivet av Gästbloggare

27 maj 2013

Studentbloggen

Långa dagar framför datorn, artikelsök, magsår, göra om – göra rätt, kaffe, seminarier. Så har nog livet sett ut för många av er studenter som i slutet av utbildningen skriver uppsats. Nu är det inte många dagar kvar på terminen och det som från början verkade omöjligt är förhoppningsvis i färdigt. Jag minns hur skön känslan var för två år sedan när jag till slut efter en miljon ändringar äntligen kunde lämna in en färdig uppsats.

 Det är lätt att förbanna uppsatsen och sig själv. Vad är meningen med att skriva uppsats, jag ska ju bli sjuksköterska – inte professor? Och varför skjuter jag upp allt till sista stund, varför väntar jag alltid tills jag har kniven mot strupen?

 Men istället för att elda upp uppsatserna när dem är godkända borde vi vara enormt stolta över dem. För de är faktiskt ett bevis på vårt underbara yrkes utveckling och en nyckel till att vara de självständiga, smarta och kaxiga yrkesutövare som vi är.

 Kluriga begrepp som urval, hermeneutik och metodanalys kan kännas långt ifrån den praktiska verklighet som den nyfärdiga sjuksköterskan snart ska möta. Men jag tror att det är viktigt ändå. Oavsett om vi ska forska i framtiden eller inte. För vetenskapligt tänkande handlar om ett förhållningssätt. Ett sätt att tänka som vi har nytta av jämt. Det handlar om kritiskt tänkande. Att inte ta saker för givna. Om att hela tiden vilja utveckla och göra saker bättre. Att inte nöja sig. Att inte tro på all bullshit.

 Bullshit tycker jag t.ex. är när en del bakåtsträvare menar att sjuksköterskor under utbildningen inte ska lära sig så mycket teoretiskt utan fokusera på det praktiska. Typ skills but no intellect.

 Jag är glad över att ha skrivit en c-uppsats även om det var tufft och gjorde mig till en grinig person när den skulle skrivas. En godkänd c-uppsats innebär att jag är akademiker. Med en kandidatexamen i omvårdnad har jag tillträde till avancerad nivå och forskning. Omvårdnad är ett område som innehåller allt det spännande som jag tror gör att vi vill vara sjuksköterskor; etik, relationer och hälsa. Det kanske inte vore så dumt att skriva en till uppsats i framtiden?  

 Så pusta ut, belöna er själva och klappa er på axeln för era c-uppsatser!

 I många lokalavdelningar i Vårdförbundet delar vi ut stipendier för bästa C-uppsats på programmen till sjuksköterska, röntgensjuksköterska och biomedicinsk analytiker! Kolla med Vårdförbundet där du bor för att få mer information!

Redo för jobbstarten?

Missa inte vår nya digitala guide för dig som är ny i yrket eller ska börja på en ny arbetsplats.

Läs om guiden här!